Temeljni postopki oživljanja (TPO)

Osvežimo si spomin o temeljnih postopkih oživljanja (TPO)!

Glede na to,da smo tudi lovci del vsakdanje družbe in da se kakorkoli gibljemo po naravi in tam seveda srečujemo veliko ljudi, je prav, da vemo nekaj tudi o prvi pomoči, nenazadnje jo lahko kdaj potrebujemo ali moramo nuditi tudi pri lovu!

Najvažneje pri vsem je, da znamo pravilno oceniti situacijo, v kateri smo se tako ali drugače pač znašli! VEDNO MORAMO PAZITI, DA Z SVOJIM RAVNANJEM NE OGROZIMO ŠE SEBE, S TEM BI NAMREČ ZELO MALO PRIPOMOGLI K REŠEVANJU! Ko smo to storili pristopimo k ponesrečenemu ali obolelemu in najprej preverimo stanje njegove zavesti, v pomoč so nam lahko tudi drugi, ki so bili priča dogodku (če ni nikogar človeka glasno pokličemo,lahko ga tudi potresemo)! Vedno moramo biti pozorni (pri nesrečah - padci, zdrsi (oseba pa je nezavestna)) na obračanje človeka, saj je  lahko poškodovana tudi hrbtenica!

V pomoč pri vsem tem naj nam bo kratica ABC
A - airway (dihalna pot),
B - breathing (dihanje) ,
C - circulation (krvni obtok))

 

tpo02A - dihalna pot

-         preverimo stanje dihalne poti, morebitne tujke v ustih (žvečilni gumi,hrana...) odstranimo

-         človeka obrnemo na hrbet in mu glavo zvrnemo nazaj, ter dvignemo brado in spodnjo čeljust (s tem preprečimo, da bi jezik zdrsnil v sapnik)

-         pri manevriranju z glavo smo zelo pazljivi (sum na poškodbo hrbtenice)

Sedaj smo dihalno pot sprostili in lahko začnemo preverjati človekovo dihanje! Pokličemo pomoč (112) !

 

tpo05 B - dihanje

-         dihanje preverimo z opazovanjem prsnega koša (dviganje - spuščanje)

-         pri odsotnosti dihanja TAKOJ začnemo z zunanjo srčno masažo,saj z masiranjem srca pritiskamo na prsni koš (to si lahko predstavljamo hitro in plitko dihanje, ki sicer ni idealno, je pa bolje kot nič)


C - krvni obtok

-         poskusimo tipati pulz (na vratni arteriji - ob sapniku, na roki..)

-         zunanjo masažo srca izvajamo na sredini prsnega koša (sredina grodnice), z obema rokama,s sklenjenimi prsti

-         globina pritiska naj bo pri odrasli osebi okoli 5 centimetrov

-         zunanjo masažo srca izvajamo zelo energično,hitro, v ritmu približno 100 pritiskov na minuto, pritiske si glasno štejemo, na vsakih 30 pritiskov človeku dvakrat upihnemo zrak v usta - upih naj traja po 1 sekundo izdih ravno toliko

Med tem seveda glasno kličemo na pomoč,saj včasih do prihoda reševalcev traja kar dolgo,tako da nam je vsaka pomoč dobrodošla!

  

PRVA POMOČ PRI POŠKODBAH

Tudi pri poškodbah je zelo pomembno,da znamo pravilno ukrepati, zato je važno da vemo kako je poškodba nastala, v veliki večini nam poškodovana oseba to lahko pove sama, včasih nam kaj o dogodku povejo očividci, dostikrat pa se moramo zanesti (ob nezavesti) nase! Če je oseba v nezavesti seveda najprej preverimo vitalne funkcije in jih po potrebi uredimo, šele nato pričnemo z obravnavanjem poškodbe! Vedno najbolj pazimo na hrbtenico!


ZLOMI
 
Pri zlomih udov moramo poskrbeti zato, da se poškodovani ne obremenjuje, za kar je potrebna imobilizacija ali »fiksiranje«! V naravi si pri tem lahko pomagamo na različne načine, npr. Pri zlomu noge odrežemo ali odlomimo 4 enako dolge palice (ki naj bodo zadosti močne),jih ovijemo s kakšnim kosom oblačila in jih pritrdimo na nogo z pasom, vrvjo ali čim podobnim, kar imamo lovci velikokrat s sabo! Če je možno zlomljeno mesto hladimo z mrzlimi obkladki (če je kje v bližini voda....)

POMNI!
Pri poškodbah iz poškodovanca oblačil NIKOLI ne vlečemo,temveč jih iz poškodovanega dela telesa odrežemo!

        
tpo07 UREZNINE,RAZTRGANINE,STRELNE POŠKODBE
 
Z urezninami in raztrganinami se zelo velikokrat srečujemo tudi pri lovu! Najpomembneje je, da najprej zaustavimo krvavitev! Če je to površinska rana jo obvežemo, pri globljih urezninah,raztrganinah in strelnih poškodbah pa se poslužujmo t.i. kompresijske obveze! To storimo tako, da naredimo zvitek, lahko je to zvit kos oblačila, lahko v robec ovijemo kak kamen.... in ga pritisnemo na mesto krvavitve, čez to pa povežemo z povojem,lahko tudi z delom oblačila, če nimamo pri sebi povoja!

Tako imenovane Esmarchove preveze, kjer z trakom, vrvjo ali elastiko močno zategnemo poškodovan ud nekaj centimetrov nad poškodo, uporabljamo samo takrat, ko ne moremo na noben drug način zaustaviti krvavitve! Te preveze so namreč zelo tvegane, saj lahko zaradi močnega zatega preprečimo prekrvavitev še zdravega tkiva, katero pa posledično odmre,torej se tega postopka lotimo le v skrajnih primerih!

POMNI!
Nikoli na rane ne pacamo kakšnih mazil ali polivamo z alkoholom,ker to samo otežuje nadaljnjo obravnavo in sanacijo poškodbe v bolnišnici! Edino kar lahko storimo je, da rano speremo s čisto vodo!


Tako oskrbele ude vedno tudi imobiliziramo in čim prej poiščemo zdravniško pomoč!

 
UGRIZI IN PIKI

Ugriza (recimo psa) nikoli ne razkužujemo z alkoholom ali kakršnokoli drugo »domačo lekarno« ,temveč poškodbo le speremo z čisto vodo!

Pri piku kače je najbolj pomembno to, da ne zganjamo panike, saj s tem samo povzročimo hitrejše bitje srca, s tem pa hitrejšo absorbcijo in učinkovanje strupa! Nekaj centimetrov nad pikom lahko zategnemo vrv,vendar do te mere,da je ud (recimo roka) še zadostno prekrvavljen, kar z lahkoto ugotovimo z opazovanjem barve kože (če postane vijoličasta,modrikasta, smo zategnili preveč)! Oseba naj čimbolj miruje, sami pa pokličemo pomoč! Samo za podatek - v Sloveniji zadnjih 10 let ni umrl noben človek zaradi ugriza kače!


Tudi pri lovu nas spremljajo poškodbe, zato ne bo odveč, če si v nahrbtnik, poleg ostale krame, priložimo tudi majhen paket prve pomoči, ki nam zna še kako priti prav ravno pri poškodbah!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube