Lovsko kinološka avtonomija

KinVrhnika2LZS mora biti naša mati, KZS pa oče, mačehe pa ne rabimo!

Skupina kinologov, ki se je podpisala kot »Iniciativna skupina članov članic KZS za lovsko kinologijo« je sklicala posvet in nanj povabila tudi podpredsednika LZS Ivana Malešiča, člana UO LZS Janija Krivca in člana NO KZS Egona Dolenca ter pravnico Katjo Polšak. V bistvu je šlo za predstavnike Društva ljubiteljev lovskih psov, kateri že nekaj časa burijo duhove v Slovenski lovski kinologiji pravzaprav že s svojim nastankom in izpostavljanjem zahtev po določenih spremembah v organiziranosti naše kinologije. Tokrat so se odločili, da skušajo omenjenim vabljenim osebno predstaviti svoje poglede na stanje in želene spremembe.

KinVrhnika3Dejstvo je, da vsi, tako vodniki psov, lovci in drugi kinologi ugotavljamo, da je stanje slabo in da to vpliva tudi na naše pse. Slabosti v samem vrhu kinološke zveze in posledični spori so znani tudi širši javnosti, ki preko medijev spremlja konflikt upravnega in nadzornega odbora KZS s predsednikom Kavčičem. Spopad akterjev je prišel do točke, ko se pričakujejo volitve za novo vodstvo in to je bila tudi že vsebina pogovorov med prisotnimi že pred uradnim začetkom posveta.

Posvet je vodil Franc Svetec in tudi pozdravil goste iz UO LZS in NO KZS. Podpredsedniku LZS Ivanu Malešiču je povedal, da Društvo ljubiteljev lovskih psov želi doseči sprejem v članstvo LZS in zakaj želijo doseči avtonomnost lovske kinologije. Poudari, da je skupini pomemben samo lovski pes in da je zaradi prevelikih finančnih obremenitev lovcev kinologov to avtonomnost nujno doseči, saj trenutno stanje kvarno vpliva na stanje lovskih psov, katerih številčnost upada. Pri tem je Zinka Rovan povedala, da želijo ostati v okviru KZS, vendar avtonomno s svojimi komisijami, svojim sojenjem in izobraževanjem.

Egon Dolenc, član nadzornega odbora KZS je na vprašanje Rovanove pojasnil zakaj še ni vpisan zakonit zastopnik pri KZS. Nadalje je poudaril, da mora KZS ostati enovita in da je potrebno doseči spremembe v okviru veljavnega Statuta KZS. Pojasni svoje videnje, da je problem, ki tare lovsko kinologijo pravzaprav v predstavnikih lovske kinologije v UO KZS. Lovci potrebujejo predstavnike, ki bodo v UO zagovarjali lovske zahteve. Teh se sedaj ne upošteva ravno zaradi slabih predstavnikov.

Ob tem so ostali prisotni debatirali o tem, da pravzaprav lovski kinologi niso imeli vpliva na to stanje in da se je predsednik Kavčič posluževal ustrahovanj vseh tistih, ki so se kakorkoli zoperstavili, lovski predstavniki v UO KZS pa niso nikoli lovcev vabili na pogovore in sodelovanja.

Dolenc se strinja s tem, da KZS nujno potrebuje prenovo in da je stanje slabo. Vendar zahteva, da se spremembe dogajajo na način, ki ga dopušča veljavni Statut. Tega pa je seveda skupaj s pravilniki potrebno po tej poti temeljito spremeniti.

KinVrhnika4Ko je govor nanesel tudi na finance v KZS je Zinka Rovan poudarila, da ta za lovce nima ne posluha ne denarja in da morajo lovski kinologi za pomoč prositi Lovsko zvezo, Svetec pa je poudaril zanimivo misel »LZS mora biti naša mati, KZS pa oče, mačehe pa ne rabimo!«.

V nadaljevanju smo slišali še predstavitev pravnice Katje Polšak, ki je prisotne seznanila z organizacijsko ureditvijo kinologije v Avstriji. Vprašanje, ki se postavi ob zanimivi predstavitvi pa je, ali je takšna ureditev v celoti primerna za našo društveno zakonodajo.

V nadaljevanju je Dolenc izrazil mnenje, da je »Pohlep po denarju prerasel stroko. Ta misel mora kinologe voditi pri izbiri novega predsednika KZS. Predsednik kinolog bo razumel, da lovska kinologija potrebuje avtonomnost.«

Na vprašanje, zakaj je odstopil od kandidature za predsednika KZS pojasni, da kot akter v trenutnem sporu med NO in predsednikom vidi nehigieničnost in možnost napadov, če bi pri kandidaturi vztrajal. Zato se ji je v izogib očitkom in v dobro kinologije odpovedal in bo podprl kandidata, za katerega misli, da podobno kot on gleda na bodočnost Slovenske kinologije.

Lovskim kinologom pa priporoča, da poiščejo in prepoznajo tistega kandidata, ki bo podpiral avtonomnost lovske kinologije in ga združeno podprejo. Članice kinološke zveze so tiste, ki bodo dosegle spremembe!

KinVrhnika1V nadaljevanju je predsednik Društva ljubiteljev lovskih psov Dejan Poljanšek povprašal podpredsednika LZS o njegovi viziji avtonomne lovske kinologije in omenil, da jo je že predsednik LZS mag. Krope zapisal v svojem programu.

Malešič je prisotne najprej povprašal koga pravzaprav sploh predstavljajo, ker da v prisotnih ne vidi reprezentativnosti lovskih kinologov.

Na kritiko dela Delovne skupine za pripravo študije  z naslovom Delovanje lovske kinologije v Sloveniji v sestavi Ivan Malešič, LZS (predsednik delovne skupine), Aleksander Svetelšek, KZS (podpredsednik delovne skupine), ter člani Anton Lukančič (LZS), Aleksander Česnik (KZS), Janez Šumak (LZS) in Damjana Švegelj Žnidaršič (KZS), ki je bila v letu 2012 formirana po skupnem sestanku o medsebojnem sodelovanju med Kinološko in lovsko zvezo Slovenije, pa je odgovoril, da je trenutno zaradi razmer v KZS ustavila delovanje.

Večkrat je tudi povedal, da so LKDji stvar KZS in da LZS na te dogodke nima vpliva, da pa ga moti, da se o lovski kinologiji govori samo slabo in da se preveč kritizira. Sam pa je pokritiziral odziv LKD-jev na poslano anketo, ki jo ti večinoma niso izpolnili. Poljanšek je pojasnil, da LKDji vprašalnika niso izpolnili in vrnili, ker da je bil sestavljen neprofesionalno in je spraševal o stvareh, ki morajo biti vsakemu kinologu jasne.

Čeprav je Malešič zagovarjal formalne poti je bilo ob razpravi jasno, da sodelovanje omenjene delovne skupine ni zaživelo in da ne najde stika z bazo, z lovci kinologi. Kako na nivoju sodelovanja dveh organizacij zastopati potrebe članstva, brez poznavanja težav, ki jih tarejo, se v skupini očitno niso povprašali, oziroma so pri ugotavljanju tega bili premalo vztrajni. Vprašamo se lahko ali bo to bolje po izvolitvi novega vodstva KZS, ko bo po zdajšnji prekinitvi skupina verjetno začela spet delovati.

KinVrhnika5Do besede je prišel tudi drug predstavnik LZS, član UO Jani Krivec. Pojasnil je urnik dela UO LZS, kjer ni moč neomejeno debatirati in imajo tisti, ki se prijavijo k besedi omejen čas. Z Malešičem da bosta verjetno imela priliko povedati svoje mnenje na seji UO, vendar sta le dva med množico ostalih, ki z ozadji niso nujno seznanjeni in predvideva, da prošnja Društva ljubiteljev lovskih psov za sprejem v LZS ne bo dobila njihove podpore.

Za lovca vodnika lovskega psa se mi je zdela zanimiva informacija Saše Volariča, predsednika Društva ljubiteljev ptičarjev, ki je povedal, da v Nemčiji pravzaprav ne poznajo razstavljanja psov ptičarjev, temveč je vse osnovano na vzrejnih in delovnih preizkusih. Da je pomembna lovska in vzrejna uporabnost in ne razstavna, kjer je recimo lahko prvak pes s popolnoma lovsko neustreznim značajem. Ker so za nastalo situacijo krivi tudi tisti lovci kinologi, ki so bili do sedaj vpleteni v vrhu KZS, predlaga, da se morajo vsi ti umakniti, tja pa priti tisti, ki bodo primarno skrbeli za lovski del kinologije.

Nadaljnje debate so se razvijale predvsem na opisih različnih nepravilnosti v slovenski kinologiji, ki slabijo tako njo samo, kot lovsko kinologijo posebej.

Iz sestanka sem potegnil zaključek, da je pobuda, ki jo daje iniciativna skupina lovski kinologiji še kako potrebna. Potrebno pa je tudi dobro premisliti in določiti strategijo kako avtonomijo lovske kinologije doseči. Nedvomno je sedaj ob volitvah v KZS primeren trenutek, ki ga je nujno izkoristiti in doseči izvolitev kinologa, ki bo razumel potrebo lovske kinologije po avtonomiji.

Za to pa je nujna enotnost lovskih kinologov, predvsem vseh vodilnih v LKD-jih in kinoloških telesih LZS, ki morajo nujno preseči okvire medsebojnih obtoževanj in osebne zamere, četudi temeljijo na strokovnih vzrokih in so za prizadete boleče, potisniti vstran. Brez tega, da se na takih in podobnih sestankih ognemo za ta namen malenkostnih špetirov ne bo možno dogovoriti niti zahtev, ki jih je treba skupaj postaviti tako pred LZS kot KZS.

LZS pa mora iz piedestala pomembnosti in formalizma stopiti stopničko nižje in se zavedati, da je njihovo delo in poslanstvo v vsakem lovskem psu in njegovem vodniku in da če se že postavlja kot edina primerna in nujna, je nujna tudi njena pomoč vsem tistim, ki ji plačujemo članarino.

Sicer bomo v Sloveniji od Slovencev kupovali lovske pse s tujimi rodovniki in v tujini opravljenimi preizkušnjami!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube