Etični kodeks fotografov divjadi

Vsak čas in kraj terjata svoje vedenje,

vsako okolje in vsaka družba vzpostavita za posamezna področja našega delovanja pravila obnašanja, ki naj bi zagotavljala usklajene medsebojne odnose. Tako je treba upoštevati pravila obnašanja tudi pri gibanju v naravnem prostoru, da bomo posneli divjad.

Vsakokrat in kjer koli že fotografiramo divjad, je treba upoštevati bonton, ki snemalcu zagotovi uspešno delo, divjadi in krajine pri tem v ničemer ne prizadenemo, z ljudmi pa vzpostavimo času in kraju primerno sodelovanje. Zato je primerno in potrebno uveljaviti etični kodeks fotografov divjadi, ki določa odnose fotolovcev do narave in divjadi, do družbenega okolja, do lovcev ter ureja odnose med fotografi divjadi.

Odnosi do narave

Fotografi divjadi spoštujemo in uresničujemo načelo trajnostne rabe narave in trajnostnega razvoja družbe pri svojem rednem delu, pri fotografiranju divjadi ter pri vseh drugih aktivnostih v prostem času.

Na področju fotografskih in drugih dejavnosti se vedno zavzemamo za trajnostno rabo narave. Po svojih strokovnih in fizičnih sposobnostih tudi uresničujemo načelo trajnostne rabe narave:

  • z aktivnim varstvom življenjskega prostora divjadi in drugih prostoživečih divjih živali;

  • s tem, da škodljive ali protizakonite posege v življenjski prostor divjadi in drugih prostoživečih divjih živali čim prej sporočimo vodstvu lovske ali druge naravovarstvene organizacije;

  • zavarujemo dokaze ob opaženih onesnaženjih ali odlaganju strupenih in nevarnih snovi ter o tem čim prej obvestimo pristojne službe;

  • s fotografiranjem dokumentiramo posege v naravni prostor.

V naravi ne puščamo odpadkov, zato naj za nami ostajajo samo sledi v snegu ali blatu._ Do narave se obnašamo obzirno in spoštljivo.

Odnosi do divjadi in drugih živali

V odnosih do divjadi in drugih prostoživečih ter domačih živali ravnamo spoštljivo in humano. Divjadi ne smemo odtujevati iz njenega naravnega življenjska okolja. Dolžni smo osvobajati že odlovljeno divjad ter preprečevati odlov divjadi, jemanje mladičev ali jajc divjadi z namenom, da bi jih obdržali v ujetništvu. Pri odlovu divjadi le izjemoma sodelujemo za potrebe raziskovalnega dela ter pri reševanju ob naravnih ujmah. Ne sodelujemo pri mučenju in ne dopuščamo mučenja ter drugih nečloveških ravnanj z divjadjo in drugimi živalmi. Vedno moramo preprečevati ponižujoče ravnanje z divjadjo in domačimi živalmi. Ob stiskah divjadi pri naravnih ujmah in v slabih vremenskih razmerah ne vznemirjamo divjadi s fotografiranjem, pač pa po svojih močeh preprečujemo in lajšamo stisko divjadi. Divjadi naj s snemanjem ne bi vznemirjali. Po končanem snemanju se vedno neopazno in tiho odmaknemo. Tako ravnamo tudi tedaj, ko odhajamo, ker ni več svetlobnih možnosti za snemanje.

Skotov mladičev, ptic na gnezdu in mladičev nikoli ne prijemamo in se jim nikoli ne približamo na tako bližino, da bi jih lahko fotografirali z objektivi normalne goriščnice. Po terenu se gibljemo čim bolj neopazno in tiho ter vedno proti vetru, da je tako večja verjetnost za snemanje in manjša verjetnost, da bi vznemirjali divjad. Pred javnostjo varujemo podatke o lokacijah gnezdišč, brlogov, skotov in zimovališč divjadi ter tako varujemo divjad in ohranjamo mirne cone zanjo. Sodelujemo pri ustanavljanju in delovanju zavetišč za živali.

Odnosi do družbenega okolja

Fotograf divjadi naj bo častna oseba ter temu primernega zunanjega in notranjega obnašanja, odgovornega ravnanja do narave, divjadi, družbenega okolja, do lastnikov in upravljavcev kmetijskih zemljišč in gozdov, do lovcev in svojih fotografskih kolegov. Svoja stališča zastopamo in uveljavljamo vedno z argumenti in tako, da ne ogrožamo pravic drugače mislecih in drugače izraženega javnega mnenja. 5 posnetki divjadi in naravnega okolja sodelujemo pri ozaveščanju ter pri izobraževanju javnosti na področju ohranjanja in varstva divjadi ter njenega življenjskega prostora. S posnetki javnosti dokumentiramo in predstavljamo nedovoljene in škodljive posege v naravni prostor.

Odnos do lovcev

Fotografi divjadi sodelujejo z lovskimi organizacijami in z lovci, ker je to v skupnem interesu.

Fotografi divjadi usklajujejo čas in kraj snemanja divjadi z lovci, ki imajo svoje naloge pri varstvu, gojitvi in lovu divjadi v istem lovišču.

Lovcu ali fotografu, ki je že pred nami prišel na prežo, se tiho umaknemo.

Kadar se lovec in fotograf srečata v lovišču, se dogovorita o nadaljnjih poteh ter o uporabi objektov.

Lovske objekte zapuščamo tiho, nepoškodovane in čiste.

Opažanja o divjadi in o objektih posredujemo lovski organizaciji ali lovcu, ki skrbi za določen revir.

Fotolovci med seboj

Fotolovec se do drugih fotolovcev vede tako, kot želi, da se drugi fotolovci vedejo do njega.

Fotografi divjadi smo med seboj tovariški in sodelujemo ne glede na narodnost, vero, raso, vlogo v družbi in ne glede na položaj ali politično opredelitev.

Fotolovec je do drugih fotolovcev pošten in ne sme dopustiti, da bi materialne koristi vplivale na odnose do drugih in ne na ravnanje pri snemanju divjadi.

Fotolovci doma in v tujini med seboj enakopravno sodelujemo in si pomagamo na področju fotografije ter v družbenem okolju.

Vsakdo je dolžan redno in stalno dopolnjevati strokovno znanje. Fotolovci svoje znanje in izkušnje prenašajo na mlajše, ki naj spoštujejo izkušene in ugledne kolege ter upoštevajo njihove nasvete.

Fotolovci svojo organizacijo spoštujemo in varujemo ter se izogibamo dejanj, zaradi katerih bi se zmanjšalo spoštovanje fotolovcev in njihove organizacije.

Pri svojem ravnanju moramo vselej upoštevati pravila osebnega vedenja in načela etike fotografov divjadi, da tako utrjujemo osebni ugled in ugled organizacije.

Fotolovci ne bomo prepirljivi, pač pa odkritosrčni in dobronamerni. Zato ne kritiziramo mnenj drugih s škodoželjnimi nameni. Poročila, na podlagi katerih se odloča ali ukrepa, bodo vedno resnična. Če se izkaze, da smo ravnali narobe, se prizadetim javno opravičimo.

Ne bomo podpirali ali se povezovali z osebami ali postopki dvomljivega slovesa. Ne bomo sodelovali pri nedovoljenih postopkih, ki so v nasprotju z etičnimi standardi ali zakonodajo in bi lahko ogrozili naravo, divjad, gensko pestrost, ekološko ravnovesje.

V vsakem primeru bomo sami presodili in izbrali pravi odnos med našim delovanjem in morebitnimi posledicami za naravo, divjad, za fotografiranje divjadi ter za drustvo.

 

Fotografije:Natalija Pišec, Lojzi Avsenik, Peter Čadež
Vir:Janez Černač
Fotolov - priročnik za fotografiranje divjadi

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube