Ime divjadi

volkulja tonkaPoimenovanje prisrčnih živalic

Jane Goodall, znana primatologinja in ambasadorka Disneynature je v časniku Time odgovarjala na vprašanja zakaj poimenuje živali po imenih. Prikupno, a vendar se postavlja vprašanje kaj to pomeni iz drugega kota.
Ko je še v letu 1960 Jane prvič predavala o osebnostih šimpanzev, so ji oporekali, da nima prav, ker da imamo osebnost samo ljudje.
goodallVendar je nad mnenjem profesorjev, ki so ji to zatrjevali, postavila prepričanje, ki ga je izgradila še kot otrok ob prijateljstvu s svojim psom. Trdi, da je nemogoče živeti z živalmi v pravem pomenu besede, najsi bodo psi, mačke, konji ali katerokoli, brez da bi spoznali da ima vsaka od teh živali svojo osebnost. Te osebnosti se med seboj razlikujejo in vse te živali z nami delijo različne kvalitete, med njimi čustva.
V primeru, da živali v filmu ali knjigi poimenujemo, to osebnost jasneje izrazimo in bralec ali gledalec to bolj zazna in vzpostavi empatičen odnos do osebe – živali.
Znanstveniki naj ne bi čutili empatije do živali, ki jo preučujejo, a Jane zatrjuje nasprotno.
Zanimiv članek s še nekaj drugih mnenj, ki jih poda Goodallova si lahko preberete na straneh Time časnika.
Tudi pri nas znanstveniki poimenujejo živali o katerih beremo v poročilih njihovih projektov. Vsakdo pozna usodo medveda Rožnika, volkulje Tine, Slavca in ostalih.
Kaj pravzaprav to doprinese živalim, znanstvenikom, javnosti in ne nazadnje nam lovcem?

Vsekakor priznavam živalim njihove osebnosti. Ne želim sedaj ugibati do katere stopnje to velja. Vsaj pri deževniku, če ne že prej bi bili po mojem pomisleki že upravičeni. Vsekakor pa priznavam osebnost vsem živalim, ki jih lovci pri nas lovimo. Kosmatine, ki se podijo okoli naših nog doma, najsi bodo psi, mačke ali kakšni udomačeni dihurji, zajci in podgane pa to svojo osebnost vsakodnevno v komunikaciji z nami jasno izražajo. Zato tudi ne dvomim, da ima svojo osebnost tudi srna, ki na pašniku doji mladiča, pa čeprav bom taistega mladiča in srno na jesen tudi uplenil.

Del javnosti nas lovce označuje kot krute brezsrčne morilce. Vemo, da ni tako. Mogoče je med nami res kdo, ki na divjad gleda le kot na pečenko ali strelsko vajo in priliko za postavljanje s trofejo pred drugimi. Ostali in prepričan sem da večina pa še kako poznamo neprijetne občutke, ko utrnemo življenje živali, katero smo še prej opazovali. Marsikatera solza je že potekla po tem dejanju in pravega Lovca ni sram to priznati. Ker je Lovec ravno zaradi te divjadi in ne kakšnih sprevrženih namenov.

MedoMihaKTudi mati Narava se zagotovo zaveda osebnosti v vseh teh svojih stvaritvah. Zagotovo, saj je njihova stvarnica. A kljub temu je v svoje delovanje vključila tudi krutost. Življenje vedno zaključuje s smrtjo in to ne samo tisto po pretečenem odmerjenem  času. Tudi in v veliki meri smrt služi za drugo življenje kot obrok, za izbor najsposobnejših preživeti in nadaljevanje vrste, za pretok energije in nove stvaritve. Pravim, da je narava lepa, kruta a tudi neizmerno pravična. Pravična tudi v določanju smrti.
Je pa ta naša mati Narava naredila eno napako, nekaj se ji je skazilo. Človek. Včasih bi kar verjel, da smo prileteli iz kakšnega drugega planeta, da na tej ljubi Zemlji naredimo štalo. Kakorkoli, red Matere narave smo podrli in sedaj se Lovci po najboljših močeh trudimo popraviti, kar mislimo, da se popraviti še da. In počnemo kar smo prepričani, da bi počela Narava, če ne bi v velikem delu sveta to uničili. Izvajamo odstrel in tako selekcioniramo in reduciramo divjad, da bi njene populacije čimbolj zdrave, čimbolj naravne preživele ta čas, ko še ugibamo ali bomo svet zares popeljali v prepad ali pa nam morebiti le uspe vzpostaviti neko naravno ravnotežje.

Kje v tem razmišljanju ima mesto poimenovanje živali? Poimenovanje vpliva na vse vpletene. Lovci, vsaj nekateri to že itak počno ko večkrat opazujejo določen osebek divjadi, mogoče še s kakšno telesno ali značajsko posebnostjo in jo po njej poimenujejo. Znanstveniki poimenujejo predvsem zaradi zbujanja empatije in s tem povečanega zanimanja javnosti za te živali, s tem za njihovo delo in tako posledično za večji uspeh teh pozitivnih prizadevanj.

Tu pri javnosti pa to poimenovanje postane občutljivo. Nič ni narobe, dokler ljudje to sprejemajo tako kot lovci ali tako kot znanstveniki. Ko se ob zavedanju osebnosti zavedajo tudi pomembnosti delovanja naravnih mehanizmov.
Težava nastane, ko zaradi poimenovanja določen del javnosti, in ta je vedno večji to poosebljeno žival dejansko počloveči. Ko ji začne pripisovati isto vlogo kot človeku in iste pravice. Ne trdim, da ima žival manjše pravice kot človek, trdim pa, da ima drugačne in da posamezni osebek, tako trdi narava, v preživetju vrste ne pomeni nič.

Ko se pomembnost lova postavi pod vprašaj zaradi simpatije določenega ponavadi dokaj agresivne dela javnosti do ene poimenovane živali, postane to poimenovanje nevarno in sporno. Medvedka B375 ne bi nikoli uživala take naklonjenosti, kot če ji je ime Urška. In ko B375 postane nevarna zaradi rednih obiskov v naselju in nekajkratnih nevarnih situacij z meščani, je njen odstrel mnogo manj konflikten, kot če lovci ubijejo »našo Urško« ali srno »Pepco«, ki se je redno pasla na travniku ob robu mesta.
Tako da dajmo živalim namesto imen raje naše lastno zavedanje, da čutijo, se veselijo in trpijo, borijo, zmagujejo in izgubljajo, a obenem jim pustimo njihovo mesto v naravi brez človeških imen, pravljice pa naj ostanejo le pravljice!
V čem je torej dejanski problem tega poimenovanja? No mogoče ga celo ni in je problem le v določenem delu človeške populacije, to pa je le razmišljanje nekega lovca, ki živali rad opazuje, fotografira in ko je potrebno tudi pleni, brez da bi jim podeljeval imena.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube