Free Risa

RisMiha1Risa še kar na svobodi

Časniki občasno še poročajo o risi, ki je skupaj s partnerjem pobegnila iz živalskega vrta. Le ta se uspešno skriva in se ne pusti ujeti. Žival je očitno v dobri kondiciji, torej je uspešna v lovu verjetno ptic in glodalcev. Risa v Rožniškem gozdu je postala atrakcija za sprehajalce, ki poročajo o srečanjih z njo, dostikrat pa jo neuki meščani zamenjajo s kako domačo mačko. Oskrbniki iz živalskega vrta že ves mesec iščejo pobeglo mačko, medtem ko se je maček, samec risa, že prve dni ujel v past in sedaj sameva v ujetništvu.

Znana nam je situacija z risjo populacijo v Sloveniji, ki umira zaradi parjenja v sorodstvu in nujno potrebuje osvežitev krvi. Risa iz živalskega vrta v Ljubljani pripadata isti vrsti in pojavlja se vprašanje zakaj pobegli risi ne omogočiti življenja v naravi. Seveda ne na zaprtem območju, kjer se trenutno nahaja, temveč tam, kjer bi lahko prišla v stik s preostalo populacijo. Četudi bi se risa prebila iz Ljubljanskega okupacijskega avtocestnega obroča v bližnje gozdove, bi bilo njeno preživetje v bližini mesta vprašljivo. Pa ne zaradi njene sposobnosti preživetja v gozdu, saj je v mesecu dni sama dokazala, da je sposobna lovka. Nevarnost bi ji predstavljala puška v nestrpnih rokah kakega prepotentnega lovca, saj se naravovarstvena zavest, sploh pa zavest o potrebni prisotnosti velikih zveri v gozdovih med lovci šele rojeva.

Zakon o divjadi in lovu predvideva, da mora lastnik obore pobeglo divjadi ujeti v osmih dneh od dneva, ko je bil pobeg ugotovljen, sicer se pobegla divjad šteje za prosto živečo divjad. Ris zakonsko ne spada med divjad, pa bi bilo vseeno smiselno tudi v teh primerih tako ravnati, še posebej če gre za primerek, ki je dokazal sposobnost preživetja v naravi in bi pomenil pomemben prispevek k dobrobiti preostale populacije v naravi.

Odlov pobegle rise in njena selitev v areal preostalih risov bi po mojem laičnem mišljenju bila dobra in hitra rešitev, saj bomo birokratsko in politično zgodbo o doselitvi novih risov še nekaj mesecev, če ne več čakali.

Zapotok07Drugačno pa je seveda za razliko od mojega laičnega mnenja kompetentno mnenje strokovnjaka dr. Mihe Krofla, ki pravi, da
"risinja (po Toporošiču "risa") po Rožniku lovi, vsaj občasno, tudi srnjad.

Z vidika populacije, pa tudi če ji uspe priti iz obroča ljubljanske obvoznice in se začne pariti z našimi risi, to seveda ne bo dovolj, da bi rešilo naše rise pred inbreeding depresijo. V vsakem primeru potrebujemo doselitev večjega števila živali.
Pri doselitvah je načeloma zaželeno, da se uporabijo živali iz narave, ker je pri njih manjša verjetnost, da bodo kazale nenaravno vedenje in prihajale v konflikte z ljudmi, kar je bistveno za odnos lokalnega prebivalstva in interesnih skupin do te vrste in posledično za sam uspeh ponovne/dodatne naselitve. Še posebej kadar gre za velike zveri, je ob vsakem naseljevanju ključen PR in ozaveščanje javnosti, da je ljudem jasno, zakaj so bile naselitve nujne.
Zato je po mojem edina rešitev za risa večji (po možnosti mednarodni) projekt z dobro načrtovano doselitvijo in vzporednim ozaveščanjem javnosti, v sam proces pa je nujno vključiti zainteresirane interesne skupine (v primeru risa predvsem lovce).
Tak projekt smo lani že pripravili skupaj z ZGS, vendar je bil potem tekom zbiranja sredstev žal iz birokratskih razlogov zablokiran (uradno zato, ker Slovenija še vedno nima sprejete Strategije upravljanja z risom; kljub dvema osnutkoma v predalu). Trenutno je v pripravi večji mednarodni projekt, vendar tudi če bo šel skozi, bo verjetno v najboljšem primeru trajalo vsaj še 2-3 leta, preden bi lahko pripeljali prvega risa k nam, ali v eno od sosednjih držav, s katerimi si delimo dinarsko-vzhodno alpsko populacijo."

HubertPotocnikTudi dr. Hubert Potočnik iz  biotehnične fakultete je podobno zabeležil svoja razmišljanja o pobegli risinji:
" ... moram priznati, da tako razmišlja vedno več ljudi, ki spremlja zgodbo okoli pobegle ris(inj)e. Morda res (na žalost) zakonsko določilo ne velja za vrste, ki niso divjad. Vsekakor pa si živalski vrt intenzivno prizadeva, da bi jo ujeli in spravili nazaj v živalski vrt saj gre za neke vrste legitimno (morda celo zakonsko dolžnost... a pravnih podlag ne poznam) pravico ali pa moralno zavezo, da "poskrbijo" za pobeglo žival. Na tem mestu bi dopolnil, da se je dejansko pokazalo, da je risinja sposobna plenit vrsti najoptimalnejši plen (srna), saj so včeraj našli ostanke njenega plena (lanska mladica), ki jo je praktično 100% použila. Moram reči, da nisem dosti dvomil, da bo uspešna pri plenjenju, saj gre v za t.i. top plenilca, pri katerem je plenjenje močno vtisnjeno v "genetski vedenjski program". Tisto kar ji manjka je le nekaj izkušenj (ki jih verjetno lahko kompenzira z "naivnim plenom" na Rožniku) in poznavanje terena, ki pa v tem primeru verjetno ni ključnega pomena za uspešnost plenjenja. Največjo grožnjo, ki jo trenutno vidim zanjo je izredno velika verjetnost, da bo postala žrtev trka z vozilom. Ob tej gostoti in hitrosti prometa, je to lahko dejansko največja nevarnost zanjo seveda, ob predpostavki, da ji ne bo uspelo zapustiti zaprtega Ljubljanskega cestnega obroča. Zaenkrat njeno zadrževanje na Rožniku ne kaže velike motivacije za disperzijsko vedenje, in spominja bolj na "homing" kar potrjuje tudi občasno pojavljanje v bližini njene nekdanje obore... Zato je seveda vprašljivo kaj bi se dogajalo, tudi če bi prišla iz tega obroča, saj bi ostajanje na robu urbanega okolja pomenilo, da bilo zanjo malo možnosti za "vključitev" v populacijo oziroma za parjenje v s samcem v naravi (čeprav bi se to lahko v primeru premika v smeri proti Hrušici lahko zgodilo). Sodelavci, ki so risinjo videli od blizu so (že pred njadbo kadavra srne) imeli občutek, da je zdrava in dobro rejena in moje prepričanje je, da zanesljivo lovi njen "genetsko" najljubši plen, čeprav se verjetno ne odreče kakšnemu ptiču ali glodalcu. Vsekakor so pri vsakem od scenarijev na tehtnici tako pozitivne kot negativne stvari. Zagotovo bodo živalskemu vrtu v primeru, da bo risinjo povozilo, ali bo poginila zaradi katerega koli drugega vzroka očitali, da samice niso uspeli ujeti... in seveda nasprotno, v primeru, da jo bodo, da so ji vzeli svobodno življenje, ki ga je spoznala in se naučila živeti na prostosti....Seveda si delček mene želi (naj mi ZOO oprosti), da bi samici uspelo, resnično uspelo. To pomeni, da bi našla teritorij, samca in imela mladiče...a njeno vedenje, zlasti zaradi ne-plašnosti do ljudi, je (vsaj zaenkrat)  takšno, da je možnosti za to verjetno bore malo."

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube