Excursion EX

thumb excursionexBushnell Excursion EX 8x42

Ko odpove stari daljnogled je čas, da se ozremo za novim, po možnosti boljšim in priročnejšim, ki nam bo omogočil lovsko pravično oceno divjadi in lepe poglede v naravi.

thumb excursionvsbsa 800Moj stari spremljevalec na goznih pohodih in plezanju po hišicah na koleh je po desetih letih nenehne uporabe in lastnikove grobosti začel kazati znake staranja. Premetavanja po klopeh prež in tleh, butanje ob debla in brisanje leč s čimerkoli je že bilo pri roki res ne vpliva dobro na daljnogled. Nedvomno je prišel čas za novega.
A katerega izbrati, da bo zadovoljeval zahteve lovskih pohodov in ne bo preveč osušil družinskega proračuna?

thumb excursion02 800Že pred časom sem se odločil, da bo moj novi daljnogled manjših dimenzij. Stari s 50mm-skimi lečami je primeren le za nošnjo okoli vratu, v žep jakne pa ga ne moreš stlačiti. Ko je na dnu vse šare v nahrbtniku, pa spet traja predolgo da ga izkoplješ in nobena žival nima toliko dopusta, da bi me čakala pri tem opravilu. Daljnogled z 42mm-skimi lečami pa že lahko spravimo v žep lovske jakne in ga tako zaščitenega nosimo na poti na lov, obenem pa je hitro pri roki, če se prikaže nenadna prilika. O povečavi primerni za lovske razmere pri nas pa itak ni kaj razmišljati. 7 ali 8 kratna povečava je kar stalnica in z 42mm premerom leč odlična svetlobno močna kombinacija za lov v našem okolju. Premer izstopne zenice pri taki kombinaciji v slabih svetlobnih razmerah omogoča prenos zadostne količine svetlobe do lovčevega očesa. 
 
Kaj pa optična kvaliteta, kvaliteta izdelka kot takega in cena? Popolnoma res je, da pri optiki še kako velja da kolikor denarja, toliko muzike. Zato se za daljnogledi v cenovnem razredu dobrega stotaka ali dveh sploh nisem oziral. Mejo sprejemljive kvalitete sem si postavil pri 400€.
In seveda mora biti daljnogled današnjim standardom primerno polnjen s plinom in odporen proti rošenju, biti solidno izdelan in primerno opremljen in zaščiten za nošenje po lovskem terenu.

excursion03 600Že na začetku cenovnega razreda sem našel daljnogled, ki me je takoj prepričal. Bushnellov Excursion EX 8X42. Ob odpiranju lične embalaže iz trdega kartona poleg spremnih dokumentov in navodil najdemo torbico za nošenje v kateri je spravljena nova pridobitev. thumb excursion05 800Torbica ima zanke za nošenje, kamor pripnemo enega od obeh trakov za nošenje, ki sta priložena daljnogledu. Sam sem se odločil za tanjšega, širšega pa pripel na daljnogled zaradi udobnejšega prenašanja na terenu. Pripenjanje na daljnogled je izpeljano na domiseln način patenta za hitro pripenjanje in odpenjanje nosilnega pasu. Pripenjanje je res enostavno in hitro, odpenjanje pa brez kakšnega ošiljenega pripomočka nemogoče. Kar govori le v prid varnosti in nas prepriča, da se patent sam od sebe ne more odpeti in da ni nevarnosti, da bi zato poškodovali novo pridobitev. Poleg pasov je priložena tudi vrečka z zadrgo v katero lahko spravimo daljnogled, kadar nimamo s seboj torbice in čistilna krpica za leče.

thumb excursion06 600thumb excursion01 600Sestavna dela daljnogleda sta tudi oba poklopca, ki ščitita okularje in leče. Poklopec okularjev lahko pritrdimo na nosilni pas. Tam je zaradi možnosti odpenjanja na eni strani popolnoma nemoteč pri gledanju, saj nam ne binglja pod nosom, temveč lepo ob strani. Na izhodnih lečah pa sta zaščiti nataknjeni z gumijastimi obroči.
Priročnost daljnogleda je dosežena tudi z izvlečljivimi okularji, kar zmanjša mere daljnogleda obenem pa omogoča nemoteno uporabo tudi ljudem, ki nosijo očala.
Pri opazovanju v mraku, ko se ta spreminja v temo smo lovci priča lastni negotovosti ali imamo nastavljeno pravo ostrino ali pa smo med odlaganjem kaj premaknili. In tako potem v mraku vrtimo gumb za nastavljanje in če imamo "srečo" ob tem spregledamo tisto kar čakamo. Za to bolezen ima Excursion EX dobro zdravilo. Gumb med okularjema, ki služi za nastavitev ostrine ima funkcijo zaklepanja. Za uporabo ga moramo izvleči, nato nastavimo ostrino in ga vrnemo v izhodiščni položaj kjer je zaščiten pred premikanjem.

thumb excursion04 800thumb excursion07 800Seveda ne gre ocenjevati daljnogleda brez preizkusa na terenu. Vremenske razmere v času ko tole pišem nam nudijo pasji mraz in polovice lunine osvetlitve na snežni odeji, ki pokriva travnike in gozd brez listja na drevju. Pogled na preko 100m oddaljena grmovja, ki rastejo ob potoku s starim 50mm-terskim daljnogledom daje sicer pregledno sliko a obilico težav z nastavitvami ostrine in še potem nejasne konture dreves in grmovja. Z Excursion EX sem v nekaj sekundah nastavil ostrino in poleg dreves in vejevja jasno videl celo kamenje v strugi potoka. Nedvomno gre za daljnogled, ki je polno uporaben za lovsko pravično oceno divjega prašiča s preže v mesečini brez kakršne koli lovsko neetične dodatne osvetlitve. Daljnogled ima leče prevlečene po sistemu "PC-3® Phase Coating", kar pomeni posebno kemično prevleko prizm za izboljšanje resolucije in kontrasta za svetlejšo in jasnejšo sliko.

 Običajno lovci raziskujemo skrajne domete daljnogleda. Zanima nas kako se vidi v slabih svetlobnih razmerah, koliko in kako vidimo na daleč ipd.
Kaj pa pogled od blizu? Pogled na tiste male in zanimive živalice in dogodke ki se tolikokrat odvijajo pred našim nosom? Kako od blizu izgleda sršen, ki gloda beljavo lesenega stebra preže ali drobcena ptičica, ki poskakuje po veji hruške na kateri čepimo?
Primerna teža daljnogleda in odličen oprijem prevlečenega ohišja omogočata čvrsto držanje, ki omogoči mirno sliko drobnih bližnjih kot večjih a zelo oddaljenih objektov opazovanja. Ko sem zavrtel gumb ostrine v skrajno lego in daljnogled usmeril na rob mize ter jasno in ostro prebral droben tekst na škatli sem spoznal, da je to daljnogled prav tako primeren za tiste, ki poleg divjadi radi opazujejo tudi ptice in druga bližnja dogajanja. V šali bi lahko namesto očal za  branje kakšen lovec uporabil tudi ta daljnogled in si postavil Lovca na ograjo preže.
Po drugi strani je prepričljiv podatek vidnega polja. V primerjavi z večino drugih daljnogledov tega tehničnega ranga ima to polje s svojimi 138 metri kar za 20 do 30 m večje.

Tehnični podatki:

Povečava X premer leč objektivov (mm) 8 x 42
Najbližja izostritev (m) 2
 
Prevleke leč
FMC
Vidno polje na 1000m (m)
138
Adapter za fotografsko stojalo
Da
Okularji Izvlečni
Očesna razdalja (mm)
17.2
Gumb za ostrenje Sredinski
Izhodna pupila (mm) 5.3
Prizme BaK-4
Zaščiteno pred vodo in rosenjem Da
Sistem prizem
Roof
Teža (g) 625
Model 244208
Razred velikosti
Standard

Povezava na Bushnellovo stran: excursion-exStran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube