G-line

Napisal Reklamna predstavitev Optik trade.

Gline3G-line, foto zajem strelske izkušnje

Predstavljeni G-line adapter je prvi v praksi uporaben pripomoček, ki omogoča fotografiranje in snemanje video posnetkov s pametnimi telefoni s pogledom skozi strelni daljnogledi. Podobni pripomočki so sicer obstajali že prej, a šele premišljena zasnova, inovativnost, tehnološka dovršenost in kvalitetna izdelava so omogočili, da G-line adapter uporabnikom dejansko nudi opisane možnosti. V vseh situacijah in ne glede na vremenske pogoje in druge dejavnike.

Uvod

GLine4V zadnjem desetletju so informacijske tehnologije, internet in socialna omrežja zelo spremenila družbo in svet v celoti. Področje športnega strelstva, lovstva in ostali strelski športi niso pri tem nobena izjema. Sodobne tehnologije so s pojavom pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in naše nenehne povezanosti v svetovni splet omogočile, da zajamemo vsako naše doživetje v digitalni zapis in sicer kot fotografijo ali video posnetek. Zaradi slednjega danes skoraj velja rek, da če neko dogajanje ni posneto in objavljeno, potem se sploh ni zgodilo. Še nikoli doslej ljudje niso ustvarjali toliko video posnetkov, jih delili na socialnih omrežjih in s tem beležili vse dogodke in doživetja. Posebej so seveda zanimivi posnetki doživetij, ki jih kamere pred razvojem pametnih telefonov niso uspele posneti. Najbolj gledani amaterski video posnetki na spletu so danes tisti posneti med udejstvovanjem v ekstremnih športih, v neobičajnih situacijah in takšni posneti v POV (point of view – skozi oči opazovalca) zornem kotu. Izdelek, ki bo predstavljen v nadaljevanju, je nastal ravno z mislijo na snemanje točno takšnih izjemnih doživetij. V akcijskih filmih je bilo sicer že vrsto let mogoče videti kako skozi oči strelca izgleda merjenje s strelnim daljnogledom in kasnejši strel, a v večini primerov se izkušnja ni zadosti približala resničnosti. Ideja, da bi lahko snemali dogajanje skozi strelni daljnogled ni nova, ampak vse doslej je zahtevala preveč truda in uporabo drage opreme. V podjetju Griffing d.o.o. so se odločili, da vendar to za vedno spremenijo. Razvili so namreč izdelek, ki zajemanje fotografij in video posnetkov skozi strelni daljnogledi, naredi neverjetno enostaven in lahek. G-line adapter svetovnim trendom ne le sledi, ampak jih bo zaradi svoje inovativnosti, kvalitete izdelave in dostopne cene v prihodnje zagotovo tudi spreminjal.         

Foto zajem strelske izkušnje z zornega kota strelca

GLine1Mnogi profesionalci, športniki, lovci in ostali strelci so že doslej poskušali posneti dogajanje med streljanjem in tako to izkušnjo čim učinkoviteje približati gledalcem YouTube kanala in drugih medijev. Nameščanje posebnih kamer na puško ali na daljnogled pa se kljub temu ni izkazalo kot najboljša rešitev. Improviziranje s pametnimi telefoni nalepljenimi na strelne daljnoglede je še slabše. Slovensko znanje in inovativnost sta omogočila razvoj G-line adapterja za strelne daljnoglede, ki to bistveno spreminja in vsakemu uporabniku pametnega telefona daje možnost posneti najbolj zanimive in razburljive trenutke na strelišču ali v naravi. Uporaba G-line adapterje ja namreč otroško lahka in enostavna. Športni strelci lahko z G-line adapterjem posnamejo kako majhna je tarča na 500 metrov in kako težko jo je zadeti, lovci lahko posnamejo zelo razburljiv lov na trofejno divjad, da sploh ne omenjamo koliko razburljivih trenutkov bo takšen adapter omogočal posneti vsem, ki se ukvarjajo z Airsoftom, Paintballom ter podobnimi športi. Domišljija uporabnikov je dejansko edina omejitev pri uporabi G-line adapterja ter seveda primarno merilo  števila ogledov vaših video posnetkov na spletu. G-line adapter je sicer tako dobro zasnovan in kakovostno izdelan, da ga je mogoče uporabljati na puškah vseh kalibrov in tudi najmočnejši odsun ne predstavlja problema pri njegovi uporabi. Pri puškah, ki imajo odsun bolj obvladljiv je mogoče z G-line adapterjem celo posneti let krogle v zraku in njen zadetek v tarčo. Za mnoge uporaba G-line adapterja ne bo le način kako narediti najboljše možne posnetke z zornega kota pogleda skozi strelni daljnogled, temveč bo uporaba tega adapterja tudi zelo zabavna.   

G-line adapter

Gline2G-line adapter je sestavljen iz dveh osnovnih delov in sicer iz adapterja, ki se pritrdi na okular strelnega daljnogleda in ploščice za namestitev pametnega telefona. Cilindričen adapter je predstavljal najbolj trd oreh pri razvoju, a je inženirjem v Griffing d.o.o. uspelo, da se adapter tudi ob močnem odsunu ne premakne. Sistem za pritrditev na strelni daljnogled je sestavljen iz ohišja iz aluminijaste zlitine ter notranjega kompozitnega dela, ki trdno objame okular daljnogledom in omogoča optimalen oprijem na okularjih s premeri od 38 mm do 43 mm. Na okularju strelnega daljnogleda, kljub zelo trdnemu oprijemu in neomejenemu številu snemanj ter ponovnih nameščanj, G-line adapter ne pušča nobenih sledi. Druga pomembna lastnost adapterja je možnost nastavljanja oddaljenosti pametnega telefona od okularja in s tem optimalna nastavitev pozicije kamere. G-line adapter omogoča nastavljanje te oddaljenosti vse od 65 mm do 100 mm in ga je mogoče uporabljati praktično na vseh strelnih daljnogledih na trgu. Kvaliteta izdelave G-line adapterja je sicer na tako visokem nivoju, da je kljub vsem možnim nastavitvam pozicije pametnega telefona, ta vedno popolnoma točno poravnan z osjo strelnega daljnogleda. Proizvajalec prav tako zagotavlja, da bodo tudi po več letih normalne uporabe vsi deli G-line adapterja ostali znotraj tovarniških toleranc. Uporabljeni so namreč najkvalitetnejši materiali, izdelava pa poteka na najmodernejših CNC strojih. Oblika adapterja je za uporabo zelo prijazna in se kar zlije z obliko strelnih daljnogledov. 

Drug nepogrešljiv del G-line adapterja je seveda ploščica, na katero se namesti pametni telefon. Ob razvoju izdelka je bila sprejeta odločite, da bo za vsak pametni telefon izdelana lastna ploščica in ne le ena univerzalna. Ob strelu namreč prihaja do velikih obremenitev in s ploščicami, ki so namensko izdelane za posamezne tipe telefonov je zagotovljeno, da telefon ostane v nespremenjenem položaju. Ploščica za pametni telefon je na adapter pritrjena s štirimi vijaki in jo uporabnik lahko kadarkoli hitro zamenja. S tem se bistveno podaljša življenjska doba adapterja, saj je ob vsaki menjavi telefona potrebno menjati samo ploščico. Ploščice za pametne telefone so sicer cenovno zelo ugodne, tako da menjava pametnega telefona lastniku G-line adapterja ne prinaša velikih stroškov. Trenutno je G-Line adapter na voljo z 18  različnimi ploščicami, ki so primerne za naslednje pametne telefone: iPhone 5/5s, 4/4s, 5c, Samsung Galaxy S4, Galaxy S4 mini, Galaxy S5, Galaxy S3, Galaxy S3 mini, Galaxy S2, Galaxy Note 2, Galaxy Note 3, Galaxy Core i8260, Galaxy Xcover 2, Sony Xperia Z1, Xperia Z1 Compact, Xperia C6603, LG G2 in HTC one 2013. V prihodnosti se bo ponudba teh ploščic še razširila, prav tako bodo na voljo vedno novi modeli ploščic za pametne telefone prihodnosti. Ploščice imajo sicer zelo prepoznaven dizajn z oranžnim logotipom G-line (stiliziran pogled sove – slika 2) in gumirane vijake za pritrditev pametnega telefona (slika 3).    

Zaključek

Predstavljeni G-line adapter je prvi v praksi uporaben pripomoček, ki omogoča fotografiranje in snemanje video posnetkov s pametnimi telefoni s pogledom skozi strelni daljnogledi. Podobni pripomočki so sicer obstajali že prej, a šele premišljena zasnova, inovativnost, tehnološka dovršenost in kvalitetna izdelava so omogočili, da G-line adapter uporabnikom dejansko nudi opisane možnosti. V vseh situacijah in ne glede na vremenske pogoje in druge dejavnike. Velja tudi omeniti, da je G-line adapter izdelan v skladu z vsemi evropskimi ekološkimi standardi in iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Slovensko znanje na tem področju orje ledino v svetovnem merilu in verjeti je, da bodo ta izdelek hitro postal zelo priljubljen med športnimi strelci, lovci in ostalimi uporabniki orožja s strelnimi daljnogledi. Edina dejanska omejitev pri uporabi G-line adapterja je domišljija uporabnika. Več informaciji o G-line adapterju je sicer mogoče najti na www.optics-trade.eu.

Vse od predstavitve G-line adapterja naprej je veliko uporabnikov zanimalo na kako močnih puškah ga je mogoče uporabljati med streljanjem. Večina fotografij in video posnetkov je z G-line adapterjem sicer narejenih med merjenjem in ne med dejanskim streljanjem, a zato vprašanje njegove trdnosti in kakovosti ni nič manj pomembno., Odločili smo se, da nastalo dilemo rešimo tako, da G-line adapter kar na začetku testiramo na najmočnejših civilno dostopnih puškah in sicer v kalibrih .338 Laupa Magnum in .50 BMG. Testiranje smo izvedli 12.7.2014 in G-line je testiranje zaključil z odliko, saj tudi odsun kalibra .50 BMG zanj ne predstavlja nobenega problema. Video posnetek testiranja si lahko sicer ogledate na YouTube kanalu in sicer iščite naslov posnetka »G-line Smart Scope Adapter on .50 BMG«.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube