Daljnogled AKAH

Akah12Stari znanec ali neznanec AKAH

Pred seboj imam daljnogled znamke AKAH. Prvo vprašanje, ki se mi porodi je poreklo tega daljnogleda, takoj za tem pa kakšna je njegova kvaliteta in posledično cena. Pa kmalu ugotovim, da kvaliteta in cena tu nekako ne gresta skupaj na način, kot sem ga bil vajen. Gre namreč za daljnogled, katerega dobimo presenetljivo veliko za denar, ki ga je treba zanj odšteti.

Povrnimo se najprej k znamki AKAH. Poizvedovanje po spletu mi da vedeti, da gre pravzaprav za že zelo staro blagovno znamko. Za trgovsko in proizvodno podjetje, ki je na Nemškem trgu že dolgih 160 let. Leta 1853 je Albrecht Kind ustanovil firmo v Hunstigu, vasici zahodno od Kolna. Na debelo so trgovali z orožjem belgijskega podjetja Dewander, Père & Fils. Leta 1854 so že dostavljali v New York potrebno je bilo širiti skladišča. 1856 pa so začeli s proizvodnjo usnjenih izdelkov. Izdelujejo praktično vso potrebno usnjeno opremo za lov in psa. Izvajajo tudi popravila orožja.

Danes družba prodaja preko 10.000 artiklov, od tega 1000 iz lastne proizvodnje. Uvažajo izdelke firme Perazzi, Browning, Winchester, Steyr Mannlicher, Haenel, Ruger, Eley, Lapua, Brenneke, Les Baer, Leica, Minox, Aigle, Halti in druge. Izvažajo pa po celem svetu. Družba je eden vodilnih oskrbovalcev policije v Nemčiji.

Praksa prodaje proizvoda neke povezane firme pod svojo blagovno znamko je danes poznana. Najsi gre za nam domači Mercator ali pa kakšne tuje firme iz lovske scene, recimo Frankonia ali Kettner. Gre za proizvode, ki jih firma naroči, zahteva izpolnjevanje določenih standardov in potem prodaja pod svojo znamko. Proizvajalci ponavadi niso znani.

Akah3Tak primerek je tudi daljnogled na mizi pred menoj, AKAH 8x42 GA. Daljnogled je zapakiran v lični kartonski embalaži, v njej pa je v torbici iz kordure z naramnico opisovani primerek. Ko ga povlečem iz torbice, me preseneti lična zunanjost, ki daje vtis čvrstosti in varnega oprijema. Prvi vtis o izdelavi je pozitiven. Mehanizem raztegovanja tubusov, tako kot mehanizem izvlekanja okularjev in nastavljanja ostrine, vse deluje čvrsto a vseeno ne pretrdo. Lovsko zelena površina je deloma narebrena in v rokah daje občutek varnega oprijema. Za nameščanje priloženega traku za nošenje okoli vratu ima daljnogled izdelano enostavno prečko preko katere pretaknemo trak in zapnemo. Mnogo prikladnejše od kakšnih sofisticiranih sistemov za natikanje, ki jih imajo nekateri dražji daljnogledi. Tu velja da manj je več.

Akah9Zaščita leč med nošenjem je izdelana iz gumijastih poklopcev. Na objektivih so poklopci s pomočjo gumijaste zanke nameščeni na daljnogled in jih pred uporabo enostavno preklopimo navzdol, na okularjih pa je poklopec, ki pokriva oba okularja in se ga namesti na nosilni trak. Na eni strani je zanka za nameščanje na trak prekinjena, tako da to zaščito lahko spustimo na stran in nam ne binglja pred nosom.

Daljnogled moderne roof konstrukcije ima izvlečne nastavke okularjev, kar omogoča uporabo tudi osebam, ki daljnogled uporabljajo z očali. Ti nastavke pustijo spuščene, osebe brez očal, pa jih izvlečejo.

Ko prvič pogledamo skozi daljnogled, ga moramo prilagoditi sebi. Tako razmik tubusov, kot dioptrijo in ostrino glede na oddaljenost opazovanega objekta. Vse delujo čvrsto in korektno brez pomakljivosti.

Ocenjevanje optičnih lastnosti daljnogleda je zelo varljiva zadeva. Zato je pri tem vedno dobro imeti poleg še primerjalni daljnogled podobnih lastnosti, ki ga že poznamo. Sam sem uporabil dvakrat dražji daljnogled istih optičnih karakteristik, zgradbe in velikosti.

Akah13Slika gozdne jase, obrobnega drevja s sencami v globini v svetlem popoldnevu visoko oblačnega dne se ni razlikovala. Daljnogled reproducira svetlo, ostro kontrastno in naravno sliko. Listje v senci drevja v kotlini se razloči in zasije v jesenskih barvah, lubje drevja pa kontrastno odseva od temnejšega ozadja. 

A v dobrih svetlobnih razmerah je tudi slabša optika zadovoljiva. Zato je bilo potrebno počakati na mrak in s primerjavo nadaljevati v trdo temo. V vseh fazah upadanja svetlobe se je daljnogled odlično odrezal in razlike v primerjavi z dražjim nisem opazil. Nekoliko razlike je bilo le pri ostrenju bližnjega predmeta, kjer se Akahu možnosti ustavijo na približno 4 metrih. Za lovsko opazovanje popolnoma nepomembno. Nepokošen travnik poraščen s šopi raznoraznega plevela, ki producira razne sence in žična ograja, ki se je ostro odražala od okolja sta bila testno področje kjer se je daljnogled izkazal vse do trdne noči.

Akah je nedvomno izbral sposobnega proizvajalca za svoj daljnogled, ki ga sedaj po zelo dostopni ceni ponuja tudi Slovenskim lovcem. Gre za trden, vodoodporen z dušikom polnjen, optično dober in poceni daljnogled, s trdno gumiranim ohišjem termoplastične BAK-4 roof konstrukcije in priročno dimenzijo za shranjevanje tudi v večji žep lovske jakne, primeren za zalaz na lovu in tudi ostale prostočasne dejavnost v naravi.

  • Izhodna zenica: 5,25 mm
  • Twilight factor: 18,3
  • Vidno polje: 114m/1.000m
  • Teža: 647g
  • Dimenzije: 150x130mm

 

Daljnogledi AKAH so dobavljivi preko podjetja ARTEK d.o.o. na njihovi spletni strani www.artekcenter.com.
Poleg daljnogledov so dobavljivi tudi AKAH strelni daljnogledi ter ostala lovska oprema vključno z orožjem.
Vse to lahko dobite preko njihovega uvoznika za Slovenijo, podjetje ARTEK d.o.o.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube