Naboj 2. zadnji del

naboj2Komponente in lastnosti naboja – streliva – Zaključek

V prvem delu smo vam predstavili tulec naboja, ki deluje kot shramba za smodnik, netilko in kroglo.

Krogla

Pri športnem naboju, še posebno pri lovu na veliko divjad, je izbira krogle pomembna in večinoma se gleda na balistične lastnosti krogle. Vrhunska natančnost je tukaj sekundarnega pomena. Vendar, ko izbiramo krogle, morate vedeti, da je vsako orožje individualno.

To pomeni, da lovska krogla proizvajalca A lahko pokaže boljšo natančnost v vašem orožju kot krogla s podobnimi balističnimi lastnostmi od proizvajalca B. Za streljanje na tarčo izbiramo med »Match« kroglami, ki so poznane po izredni natančnosti za discipline kot so: Benchrest, silhouette ali pa najcenejše za discipline kot je IPCS ali streljanje na premično tarčo.

Krogla je ključna komponenta za doseganje natančnosti. Obstaja veliko faktorjev od katerega je odvisna natančnost naboja in performanca naboja. Ti so:
- Oblika krogle FMJ, HP, itd…
- Teža krogle in njena centričnost
- Diameter krogle in njena centričnost
- Debelina plašča in njegova centričnost
in
- oblika, simetrija in forma dna krogle

Poleg krogle, je sama nasaditev krogle tista, ki lahko izboljša ali pokvari natančnost. Faktorji, ki jih morate vzeti v zakup so:
- Tehnika nasaditve krogle
- Globina nasaditve

Konstrukcija krogle

Naboji, ki jih uporabljalo t.i. Varmint lovci, ponavadi uporabljajo lahke krogle, s tankim plaščom kot je Soft Point ali Hollow Point. Visoka začetna hitrost in zelo ravna pot izstrelka je normalna. Zaradi same konstrukcije krogle, se krogla ponavadi ob udarcu razleti, kar zagotovi čisti odstrel, če tudi strel ni bil popoln.

Tekmovalci izbirajo krogle iz serije izdelkov imenovanih »Match Grade« v HP ali FMJ obliki. Match krogle so izdelane z minimalno toleranco, kar zagotovi visoko kvaliteto same krogle. Match krogle imajo visok BC ( Balistični koeficient ), zato, da pot izstrelka ostane ravna in da se minimizira zračni upor tudi pri daljših razdaljah.
Izjeme za zgoraj navedene krogle so krogle namenjene za streljanje na premično tarčo ter za tekmovanja kot so IPSC. V teh dveh tekmovanjih, sama natančnost krogle ni tako pomembna, zato polnilci uporabljajo najcenejše krogle, ki jih je možno dobiti na trgu.

Lovci izberejo svojo kroglo glede na divjad. Tisti, ki lovijo manjšo divjad ( lisice ) uporabljajo FMJ krogle. Te krogle se ob udarcu ne odprejo, tako da je sama poškodba zmanjšana. Za lov na veliko divjad se uporabljajo Semi-Jacket krogle. Te krogle omogočijo čisti odstrel in se ob udarcu odprejo v t.i. gobico.

Smodnik

Energija, ki je potrebna, da potisne kroglo iz tulca do tarče je shranjena v t.i. smodniški polnitvi. Vedenje naboja se lahko zelo spremeni, če izberemo različne tipe smodnika in težo polnitve. Optimizirati izbiro smodnika in njegovo težo polnitve zahteva tudi kompromise z ostalimi deli naboja. Kompromisi so pri začetni hitrosti, natančnosti in kakšen je pritisk v ležišču naboja.
Če je prioriteta maksimalna začetna hitrost brez, da bi prekoračili dovoljen pritisk v ležišču, potem boste le redko dosegli vrhunsko natančnost.
Še enkrat, orožja in njene cevi so različne. Eno orožje lahko naredi odlično grupo zadetkov s polnitvami skoraj do maksimuma, medtem ko bo drugo orožje imelo boljšo grupo zadetkov z manjšimi polnitvami z isto kroglo na isti razdalji.

Izbira pravilnega smodnika in težo polnitve je zelo pomembna za varno polnjenje. Nikoli ne prekoračite maksimalne dovoljene polnitve, ki so napisane v priročnikih za polnjenje nabojev!

Če polnilec išče optimalno natančnost za svoje naboje, potem so karakteristike smodnika, katera teža je malo pod maksimalno polnitev, ki je napisana v priročniku in ki zavzame skoraj ves prostor v tulcu skoraj do dna krogle ponavadi zelo dobra izbira.
Takšne polnitve zagotovijo enakomeren pritisk in začetne hitrosti, zato tudi odlično natančnost. Ampak ponovno je potrebno vedeti, da so orožja unikatna, zato lahko nekatera orožja dajo boljšo natančnost s kombinacijo smodnika ki gori hitreje, če tudi pustijo določen prostor v tulcu.
Optimizirati kombinacijo smodnika in smodniško polnitev, da dobite odlično natančnost iz vašega orožja je lahko zelo dolg proces.

Faktorji, ki lahko vplivajo na natančnost naboja so:
- Teža
- Temperatura
- Vsebina vlage
in
- smodniška polnitev v tulcu in vplivi ki jih povzroči polnitev v tulcu, katera zavzame le majhen del prostora znotraj tulca.

Netilka

Netilka vžge smodnik znotraj tulca. Izbira netilke je tudi zelo pomembna, kajti vpliva na sam pritisk in hitrost, zato je priporočljivo potrošiti nekaj časa, da dobite optimalno kombinacijo netilke/smodnika, sploh, če želite doseči vrhunsko natančnost naboja!

Zaključna misel

Naš namen je bil, da vse tiste, ki že polnijo in tiste, ki bi to želeli, seznanimo z nekaj podatki, ki bi lahko pripomogli, da bo polnjenje nabojev užitek in zadovoljstvo ob dobrih rezultatih, pa naj gre za lov ali športno streljanje.
Seveda je v vseh primerih prva in najpomembnejša varnost!

Vir: http://blog.artekcenter.com/komponente-in-lastnosti-naboja-streliva-zakljucek/

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube