Montaže strelnih daljnogledov 1. del

slika1ver1Mnogokrat prezrti del lovske opreme

Montiranje strelnega daljnogleda ali »rdeče pike« na strelno orožje je mnogokrat precej prezrto področje med lovci in strelci. Običajno vsi več pozornosti namenjamo zgolj natančnosti in dobri znamki puške ali dobremu strelnemu daljnogledu, montažnih elementov med njima pa običajno niti ne opazimo oziroma jim ne namenjamo večje pozornosti. V resnici pa je kakovostna montaža eden najpomembnejših dejavnikov, ki so potrebni za natančne strele.

Med strelom s povprečno lovsko puško namreč pride do tako velikega pospeška, da je montaža enako obremenjena, kot bi bila v mirovanju z utežjo mase 500 kilogramov.  Seveda je ta obremenitev pri puškah močnejših kalibrov večja in pri manjših ustrezno manjša. Prav tako pa na to vpliva tudi masa strelnega daljnogleda, zato težji strelni daljnogledi zahtevajo močnejše montaže. Prav vsak lovec mora na lovu zaupati v svoje orožje in strelno optiko, k temu pa bistven del prispeva tudi kakovostna montaža. Že najmanjša »zračnost« montaže namreč lahko privede do bistveno slabše natančnosti orožja in s tem do večje možnosti neželene obstrelitve divjadi. Natančnost izdelave montažnih delov in namestitve montaže prav tako zelo vpliva na obremenitev strelnega daljnogleda in posledično na njegovo življenjsko dobo. Predstavili bomo najpogostejše zvrsti/tipe montaž ter njihove osnovne značilnosti. Predvsem mnogim lovcem -  začetnikom bodo informacije lahko v veliko  pomoč pri izbiri montaže na prvi puški. 

Ne-snemljive (fiksne) montaže

Montaže strelnih daljnogledov se med seboj najbolj razlikujejo predvsem po možnosti snemanja in ponovnega nameščanja strelnega daljnogleda, brez potrebe po vnovični pristrelitvi orožja. Za ne-snemljive ali fiksne  montaže se sicer štejejo tiste pri katerih je potrebno puško po vsakem snemanju vsakič znova pristreliti.  Fiksne montaže, ki hitrega snemanja ne omogočajo, so v svetu zelo razširjene in veljajo za cenovno dostopnejše in zanesljive. Pri evropskih lovcih so predvsem primerne za uporabo na puškah, ki niso namenjene več različnim vrstam lova. Kot primer lahko vzamemo puško, ki jo uporabljamo izključno za pogone. V tem primeru ni potrebe, da bi namenski širokokotni strelni daljnogled kadarkoli snemali s puške, zato je lahko montiran s tako imenovano »fiksno« montažo. Poznamo več vrst ne-snemljivih montaž, ki so prilagojene različnih modelom pušk.

Montaže na lastovičjem repu

slika1ver1Mnogi modeli pušk imajo na zaklepu že tovarniško vrezane utore, ki se pogovorno imenujejo »lastovičji rep«. Ti utori služijo za zelo enostavno namestitev dveh primernih obročkov ali podobnih montažnih elementov za namestitev strelnega daljnogleda. Takšni montažni obročki za puško CZ 550 (19 mm; lastovičji rep) so prikazani na sliki 1. Pri močnejših puškah s tem tipom montaže je sicer pomembno, da je na »lastovičjem repu« tudi prečni utor. Ta utor namreč montažnim elementom preprečuje, da bi se pri odsunu premaknili naprej ali nazaj po puški. Seveda je potrebno pri montiranju poskrbeti, da med montažo in utorom ni prostora oz. »zračnosti« ter da montaža v utoru naseda v smeri proti tarči. Med odsunom namreč daljnogled obremenjuje montažne dele v smeri naprej proti tarči. Najpogostejše dimenzije lastovičjih repov so naslednje: 11 mm (večina MK pušk), 12 mm (večina pušk - prelamač italijanskega, nemškega in avstrijskega porekla), 14,5 mm (češke bokarice, starejše češke MK puške), 16,5 mm (CZ 527, Tikka T3, Steyr SSG 69, Sako TRG) in 19 mm (CZ 550, Parker Hale). Prednost takšnih montaž je predvsem v njihovi enostavnosti, robustnost in nizki ceni. Na večini kakovostnih pušk je sicer utor za montažo izdelan zelo natančno, kar preprečuje, da montažna obročka ne bi bila v isti osi in obenem ne obremenjujeta strelni daljnogled.

Montaže s podstavki

slika2ver2Mnogi modeli pušk na vrhu zaklepa nimajo zarezanega »lastovičjega repa«, ampak le pripravljene izvrtine za pritrditev različnih montaž. Najpreprostejše ne-snemljive montaže, primerne za takšne puške, so montažni obročki s podstavki. Pri takšnih montažah je potrebno na tako puško najprej pritrditi kovinske ploščice ter nato na njih pritrditi primerne obročke, kot to prikazuje slika 2. Vsak proizvajalec ima lasten način pritrditve obročkov na te podstavke. Najpogostejša principa sta, da se obroček na podstavek pritrdi z vijakom ali da je podstavek izdelan z utori – »lastovičji rep« in se na njega obročki namestijo na enak način kot na puške, ki imajo takšne utore izdelane serijsko. Montaže te vrste so sicer običajno cenovno zelo ugodne, a zelo zahtevne za namestitev. Pri montiranju je namreč potrebno poskrbeti, da sta prednji in zadnji podstavek na enaki višini, vodoravno ter prečno poravnava in da ohišje strelnega daljnogleda ni podvrženo nobenim nepotrebnim obremenitvam. Namestitve takšnih montaž naj se zato lotevajo le izkušeni in natančni puškarji.   

Picatinny in Weaver letve

slika3ver1V zadnjih nekaj letih so izjemno priljubljenost dosegle montaže, ki se na puško namestijo z uporabo montažne letve, ki obsega celotno dolžino zaklepa. Takšen način montiranja je sicer prvi standardiziran način montiranja daljnogledov nasploh, ki ga je že v prvi polovici prejšnjega stoletja patentiral William R. Weaver. Kljub temu pa se je pravi »pohod« tega načina montiranja začela šele od leta 1995 naprej, ko je bila patentirana tudi  Picatinny letev. Picatinny standard je sicer izpeljan iz prvotnega Weaver standarda, a se ponaša z mnogimi prednostmi in bo v prihodnosti skoraj zanesljivo povsem izpodrinil/nadomestil starega. Razlike med obema tipoma letev so opisane v posebnem okvirčku. Priljubljenost tega načina montiranja daljnogleda izvira iz naslednjih prednosti:  montaže so cenovno zelo ugodne, montirati jih je enostavno, običajno na strelni daljnogled ne prenašajo nobenih neželenih napetosti, omogočajo montiranje daljnogledov zelo različnih dolžin ter omogočajo enostavno doseganje najugodnejšega položaja okularja, obenem pa so zelo robustne. Naštete prednosti so sicer najprej opazili športni strelci, vojska in policija; vse to pa se zdaj zelo hitro širi tudi v lovske vrste. Tako zdaj tudi že mnogi priznani evropski proizvajalci izdelujejo lovske puške z vgrajeno picatinny letvijo (npr. Merkel, Tikka, Steyr…). Velika večina montažnih obročkov primernih za Weaver ali Picatinny letev je sicer fiksnih, redki evropski proizvajalci (EAW, MAK) pa izdelujejo snemljive obročke z natančno ponovljivostjo položaja po vsakem snemanju in ponovno namestitvijo. 

Razlike med Picatinny in Weaver letvijo

Vse od začetka uvajanja Picatinny montažnega standarda se opaža med strelci in lovci velika zmeda pri razlikovanju Picatinny in Weaver letev. Še toliko več pa je opaziti zmede in netočnosti pri razlikovanju obročkov, ki so primerni za obe letvi pa tudi pri tistih, ki so primerni le za eno iz med njiju. Na sliki 3 so predstavljene razlike med obema. Obe imata popolnoma enak prečni prerez, razlikujeta pa se po prečnih zarezah/ utorih na vrhu letve. Weaver ima poljubno razvrščene prečne utore (običajno 3-5 na celotni dolžini), ki so široki 3,80 mm in globoki 3,00 mm. Picatinny letve pa imajo enakomerno razdeljene prečne utore širine 5,23 mm, globoke 3,00 mm in sicer so središča utorov med seboj razmaknjena za natanko 10,00 mm. V praksi to pomeni, da je mogoče obročke prilagojene za Weaver letev namestiti tudi na Picatinny letev. Hkrati pa obročke namensko izdelane za Picatinny letev ni mogoče namestiti tudi na Weaver letev, saj jih ne moremo namestiti v tanjši utor. V primeru, da se odločite za takšno vrsto montaže zato vedno izberite Picatinny letev!    

Se nadaljuje.

Teodor Štimec
www.optik-trade.si
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Slika 1: Montažni obročki za namestitev na »lastovičji rep« na puški so zelo enostavni, poceni in zanesljivi.

Slika 2: Montažni obroči s podstavki sodijo med cenejše vrste montaž, a zahtevajo veliko natančnost in izkušenj pri montiranju. Puškar mora namreč poskrbeti, da so podstavki in obročki poravnani tako po višini in smeri, kakor tudi, da sta oba obroča natančno v isti osi. Ob nestrokovnem montiranju namreč takšna montaža prenaša na strelni daljnogled neželene napetosti in ga postopoma kvari.

Slika 3: Na levi strani so značilnosti Weaver letve na desni pa Picatinny letve. Če se odločite za takšno montažo in imate na voljo obe vrsti letve, je priporočljivejše, da se  odločite za Picatinny letev. Nanjo je namreč mogoče namestiti vse vrste obročev in ostalih montažnih elementov, na Weaver pa le zanjo prilagojene.   

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube