Velika uharica

Uharca1Velika uharica (Bubo bubo)

V teži primerljiva s Snežno sovo(Bubo scandiacus), po razponu kril pa z največjo afriško Mlečno sovo (Bubo lacteus), po moči pa z Avstralsko Silno sovo (Ninox strenua ), je Velika uharica največja sova na svetu.

Razred: Aves (ptiči)
Red: Strigiformes (sove)
Družina: Strigidae (prave sove)
Rod: Bubo
Vrsta: B. bubo
Uharca2Je stalnica a kljub temu je pri severnih in vzhodnih evropskih populacijah zaslediti težnjo k preselitvi v toplejše predele v ostrih zimah. Navzlic svoji velikosti se ta dobrodušna ptica ogiba stika z ljudmi in je v bližini njenega gnezda na njegovo prisotnost tudi izjemno občutljiva. Že najmanjša motnja lahko povzroči, da zapusti gnezdo in so v času valjenja in vzreje mladiči obsojeni na propad. V Sloveniji je v zadnjih letih znano kar nekaj primerov, ko so to povzročili alpinisti ali kurjenje prvomajskih kresov na vzpetinah.

Življenjski okoliš Velike uharice se razprostira predvsem v gorskih gozdovih preko vse Evrope, Skandinavije, Rusije Srednjega vzhoda in Azije. Gnezdijo tudi južneje npr. v Sahari v Afriki. Ne opažajo pa je tako daleč vzhodno kot je Japonska in tudi na zahodnem delu Evrope, na Angleških otokih je skoraj ni najti. Glede na njeno razširjenost je razumljivo njeno angleško ime »Eurasian Eagle Owl« ali po Slovensko Evrazijska orlovska sova.

V Evropi je, razen na skrajnem severu, navzoča skoraj povsod. Prvotno je poseljevala področja od severne Afrike do polarnega kroga. Danes je marsikje v Evropi ni več. V Nemčiji spet gnezdi kakih 70 parov. Prav tako se je spet pojavila v Švici, v Alpah in v Juri. Gnezdi pa tudi v Sloveniji, vendar je maloštevilna.

Uharca3Velika uharica je bila nekoč normalno prisotna tudi na Angleških otokih, vendar so jo tam z lovom iztrebili. Logarji in kmetje so to storili v zmotnem prepričanju da ščitijo svoje divjad in živino. Velika uharica je sicer sposobna uloviti večji plen kot so zajci ipd., a to ne more biti izgovor za iztrebitev katerekoli vrste živali. Plenili so jo tudi zaradi okraševanja z njenimi dolgimi peresi, ki so se celo prodajali za nošnjo na klobukih. Od leta 1997 sicer opažajo posamične osebke, ki gnezdijo v divjini na Angleškem otoku. Sklepajo da gre za redke osebke, ki so prileteli iz Skandinavije ali zahodne Evrope.

Velika uharica lovi svoj plen od mraka in v zgodnjo noč. Področje lova si mnogokrat deli z orli, ki lovijo ob dnevni svetlobi. Drugih ptic ne prenaša, še posebej ne kraguljev. Iz svojega področja pogosto izpodrine sokole in tudi zasede njihova gnezda. Lovi tako da ujame plen v zraku ali pa na tleh. Običajno v letu pleni manjše ujede, fazane, golobe, race in vrane, tudi druge sove, a glavni vir prehrane najde v sesalcih od miši do zajcev in celo lisic in mladičev ovc in srn. Pravzaprav pleni vse kar se giblje in do velikosti, ki jo lahko obvlada. Torej od hroščev do mladiča srne.

Lovijo tudi v gozdovih, a zaradi velikega razpona kril to rajši počno na odprtem področju. Domujejo v širokem področju okolja, od mrzlih borovih gozdovih Skandinavije, preko hladnih gozdov in pašnikov srednje Evrope pa do vročih puščav Sahare. Gnezdi v gozdu ali na previsnih stenah. Zahvaljujoč svoji sposobnosti preživetja v tako širokih habitatih, pleniti tako širok nabor plena in ob zaradi svoje moči in velikosti izpostavljena tako malo naravnim sovražnikom, je bila visoko uspešna ptica. Žal danes njeno število upada in je na mnogih področjih ogrožena kot mnoge ostale ptice ujede. Ker jo je v ujetništvu relativno lahko vzgajati, obstaja v Evropi nekaj programov vzreje in vračanja teh ptic v naravno okolje na področja kjer so izumrle.

Vzreja mladičev poteka od februarja do julija. Gnezdi v nedostopnih skalnih votlinah, spodmolih in policah, v duplih starih drevesih in redkeje v zapuščenih gnezdih velikih ptic. Samica običajno izleže eno ali dve 75 do 80g težki jajci, redko pa do štiri, kar je odvisno od prehranske ponudbe okolja. Jajca običajno izleže v razmakih 3. dni. Medtem, ko samica leže jajca (32 do 35 dni) jo samec oskrbuje s hrano, kar počne še štiri do pet tednov po izvalitvi, ko se mu pri lovu za hrano pridruži še samica. Ni redko da eden od mladičev umre v gnezdu in ga poje preživeli mladič. Po sedmih do osmih tednih so mladiči sposobni letenja, vendar so še nekaj časa odvisni od svojih staršev, vse do pozne jeseni, ko se osamosvojijo. V prvi zimi veliko mladičev pogine. Najdaljša življenska doba Velike uharice v naravi je bila zabeležena na Finskem in sicer 26 let in 7 mesecev, sicer pa največ do 20 let. V ujetništvu pa običajno dosežejo starost med 45 in 60 leti. Zabeleženi rekord je 80 let.

Opis:

Je pretežno zlato rjava s številnimi vzdolžnimi črnimi lisami. Močno so izražena peresa na glavi, ki oblikujejo nekakšni »ušesci", po katerih se loči od orlov in drugih ujed. V višino zraste med 60 in 70 cm, njena krila pa se razpenjajo v širino 150 do 200 cm. Temu primerna je teža, ki pri samicah dosega med 2280 do 4200g, pri samcih pa med 1620 do 3000g. Dolžina enega samčevega krila je okoli 45cm, pri samici pa 48cm.

Let Velike uharice je neslišen z mehkimi premiki kril med drsenjem skozi zrak tudi na dolge razdalje. Včasih tudi jadra na vetrovih.

Oglaša se z dolgim monotonim »uuhuu- uuhuu- uuhuu«. Glas samice je za odtenek višji kot samčev. Ob občutku ogroženosti lahko renčijo in nekako lajajo.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube