Za priloge...
Omaka iz jajčevcev in paradižnika
Letos se vrt resnično bohoti (največ od plevela), a vseeno je zelenjave obilica. Jajčevci, paradižniki, paprike, feferoni...
Nemogoče, da bi vse sproti pokunzumiral, zato se polotim raznoterih omak, ki jih zamrznem in uporabljam kot priloge, osnove za mesne jedi, rižote, testenine. Tale ima za osnovo jajčevce in mi je najbolj pogodu.
Jajčevce, paradižnik, paprike in feferone operemo in zrežemo na koščke. Paprikam in feferonom odstranim peške, le enemu feferonu jih pustim, da je omaka malo pikantna. S čebulo ne varčujem in tudi s česnom ne. Če hočemo nekoliko pridobiti na času, čebulo in česen zmeljemo. Zmes prepražimo na olivnem olju, dodamo zelenjavo, še malo solimo, dodamo še žlico domače vegete in nekoliko jušne osnove, lahko tudi jušni koncentrat v kocki. Vse skupaj se mora na zmernem ognju dušiti cca. 4 ure, da se zelenjava vsa razpusti. Vmes večkrat premešamo, dodamo malo suhe mlete paprike in marajona. Ko je končano, zmes spasiramo s paličnim mešalnikom in pustimo, da se ohladi. Zmes damo v plastične lončke in jo zamrznemo.
Pa, Dober tek!