Polnjene cuketke po jagrsko
Vrt je že pogrnjena miza, v skrinji pa še nekaj različne divjačine od lanskega leta,
treba jo je porabiti.Zakaj si ne bi pripravili nekaj lahkega, da ne zapišem že osvežilnega...
Vročina je že prav neznosna, vsaj zame. Čez dan, čeravno zelooo rad jem, mi hrana prav nič ne diši, kakšna lubenica ali melona in to je to, a zvečer, ko sonce zatone in temperature padejo, takrat si pa z veseljem kaj privoščim. Zadnjič sem se spomnil, da bi polnil bučke z mletim mesom in vse skupaj spekel v pečici. Nič novega, nič ekstra, nič težkega, a po besedah vabljene in mojem skromnem mnenju zelo okusno. Poskušal sem se držati Vespinih napotkov, nisem delal ogromno, ločil začimbe od dišavnic, vsaj upam in vse skupaj zalil s sokom, ker o vinih ne vem nič.
Zmlel sem cca. 500 gramov mesa, od tega 80% jelenjega in 20% od domačega prašiča.
Na olivnem olju sem prepražil 4 čebule iz domačega vrta, mlade, letošnje... Ko se čebula čisto razpusti dodamo meso, ki ga na zmernem ognju dušimo. Dodamo še sesekljan svež rožmarin, šetraj, marajon in česen ter malo mlete suhe paprike (sladko ali ostro), tartufov, dodamo tudi sesekljan blanširan paradižnik in solimo po okusu. Blanširamo ga, da se lepo olupi. Med tem ko se meso duši operemo bučke, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo in malo posolimo, res le toliko, da malo spuste vodo in se posledično bolje prepečejo. V skodelici zmešamo čajno žličko kisle smetane in jajce.Z mesom napolnimo bučke in meso pokapamo s pripravljeno mešanico smetane in jajca. Bučke damo v segreto pečico in jih pečemo cca. 30 minut na 190 oC. Ta čas pripravimo mešanico sveže bazilike in petršilja, ki jo rahlo popopramo z belim poprom. Po 30 minutah čez meso potresemo mešanico dišavnic in čez vse posujemo nariban sir. (edamec, gauda) Za dobrih deset minut damo še v pečico in povečamo temperaturo na 210 oC, tako, da se sir lepo zlato- rumeno zapeče. |
Zraven postrežemo še paradižnikovo solato, pijača pa naj bode po okusu.
Pa Dober tek!