Stegno gamsovega kozliča a la Joca
Kaj je lepšega, kot za nekaj dni iti na lov v Goro,
biti obkrožen s strmimi vršaci, ki ti vlivajo strahospoštovanje do velike Prirode in dajo vedeti, kako je dvonog majhen in nebogljen pred njo...
Če popelješ tja v Raj še ljubljeno Deklico in te po lovu pričaka toplo ognjišče, je idila popolna. No ,tudi Lovski Tovariši so prava družba in če ti kuha ni tuja, je tudi njim vredno pripraviti kaj okusnega. Sploh sedaj, ko se "jaga" srnjak in je lov jutranji ter popoldansko- večerni, je čez dan obilico časa, ki ga lahko posvetimo kuhi... Stegno gamsovega kozliča nekaj dni (4-5) prej začinimo z majaronom, baziliko, petršiljem, česnom in poprom ter ga v glineni posodi zalijemo z olivnim oljem in postavimo v hladilnik. Nabavimo zelenjavo, če jo imamo na domačem vrtu, še toliko bolje: melancane, bučke, zelene beluše, zeleno, rdečo in oranžno papriko, mlado čebulo, češnjev paradižnik in šalotko. |
Pred peko meso še premažemo z gorčico in ga pustimo stati še cca 10 minut. Seveda doma, zaradi lažjega transporta, meso predenemo iz glinene v plastično posodo, sicer je kar malo greh, a previdnost je previdnost. Nato vso zelenjavo zrežemo na kockice in sesekljamo šalotko. V črno "ranglo" damo malo olivnega olja ,na katerem stegno opečemo z obeh strani in ga solimo. Nato pridenemo še šalotko in vso zelenjavo, dodamo malo worchesterske omake in jušno osnovo. Sam imam domačo, lahko pa je klasična jušna kocka. Vse skupaj na zmernem ognju dušimo dve uri. |
Redno stegno zalivamo s sokom, ki se nabere. Po končani peki damo stegno na pladenj,na zelenjavo pa stresemo nasekljan česen in svež peteršilj ter vse skupaj dobro premešamo. Z zelenjavo obložimo meso, dodamo kuhan krompir v kosih in vse skupaj potresemo z malo sesekljanega svežega petršlja, za dekoracijo naj pa bode nekaj vejic kodrastega petršilja in na krhlje narezan češnjev paradižnik. Zraven postrežemo še zeleno solato (berivko) z nasekljano redkvico. Pijača naj bode po okusu, da ne porečete, da reklamiram alkohol... |
|
Pa Dober tek!