Jazbečji golaž
Vsakega jazbeca damo obvezno pregledati na trihino!!!
Sicer so predsodki, a verjemite, da je jazbečje meso odlično, le pripraviti ga je treba znati.
Vsakega jazbeca, katerega meso mislimo uporabiti, damo obvezno pregledati na trihino!!!
Kako skuhati golaž iz jazbeca in seveda, kako prekriti vonj, bolje kako vonj odpraviti. Prvo kot prvo, jazbeca takoj po uplenitvi sčistimo, ne nosimo domov celega ali še pomožnosti celo noč praznovati uspešen lov. Zjutraj pa, joj kako jazbec smrdi! Po možnosti ga še isto noč izkožimo in pustimo meso obešeno na hladnem prostoru do jutra. Zjutraj meso obesimo v senco in naj nekaj ur čezenj teče hladna voda. Nato meso odcedimo in razkosamo na manjše kose, ki jih za mesec dni ali več zmrznemo. Nato jazbečje meso nima prav nobenega vonja! Nekaj dni pred napovedanim golažem jazbečje meso odmrznemo in nakvasimo. Za kvašo uporabimo: česen, brinove jagode, barvni poper, rožmarin, baziliko, šetraj, marajon, peteršilj, drobnjak, muškatni orešek, malo ostre paprike in malo žefranike. Vse suhe začimbe stremo in jim dodamo stisnjen česen. To maso damo v olivno olje in premešamo. Pustimo stati deset minut, da se okusi premešajo. Nato s to maso natremo meso in ga pokapamo še z limeto in balzamičnim kisom ter vse skupaj v hladilnik za pet dni.
Na "golaž dan" najprej meso zbrišemo in dobro popečemo na svinjski masti. Nato na svinjski masti razpustimo toliko čebule kot imamo mesa, da se lepše razpusti jo solimo. Ko je čebula razpuščena dodamo meso, olupljene paradižnike, malo narezane paprike. Ker imam rajši bolj goste golaže ne zalijem s toliko vode in nikoli ne gostim z moko! Kuhamo cca. štiri ure, odvisno od starosti uplenjenega jazbeca. Proti koncu kuhe dodamo domač paradižnikov koncentrat in še po okusu dosolimo.
Zraven postrežemo kruhove cmoke ali polento zabeljeno s kraško panceto, za dekoracijo in piko na i, pa žlička kisle smetane in vejica svežega peteršilja na golaž!
Sicer so predsodki, a verjemite, da je jazbečje meso odlično, le pripraviti ga je treba znati.
Pa dober tek!