Čufti
Divjačinski Impro-Čufti
V teh dneh, ko so mediji polni škandalov o prisotnosti konjskega mesa sumljivega (beri dirkaškega) porekla, v praktično vseh izdelkih od lazanje do sladoleda, si lahko lovec reče le eno: jaz vsaj vem kaj jem! Oni dan je fotr olajšal zamrzovalnik za prednjo srnino nogo (plečko) v enem kosu. Meso se je odtajalo v pomivalnem koritu in je bilo naslednji dan pripravno za izkoščičenje in mariniranje z olivnim oljem, brizgom sojine omake in limoninega soka, rdečo čebulo in mešanico divjačinskih zelišč. Za današnje poznopopoldansko kosilo je vzel brlogar del mesa iz hladinika in tuhtal kaj bi scopral. Ker je minibrlogarica velika ljubiteljica pire krompirja, je sklenil poleg pripraviti še enostavne mesne kroglice v omaki.
Recept si je izmišljeval sproti.
Torej:

Zavrtel je gumb, da so visoki obrati rezil naredili svoje.


Na štedilnik je pristavil lonec s štirimi narezanimi krompirji, prelitimi z osoljeno vodo, ter jih dal kuhat za pire.
Na drugo gorišče pa je dal večjo ponev, jo naoljil z olivcem, ga razhajcal in na njem lepo z vseh strani popekel mesne kroglice, in jih pustil, da so se kakih pet minut cmarile še pod pokrovko.

Ko so se čufti spekli, jih je pobral iz posode na krožnik ter jih prekril z alu folijo. V ponev pa je dodal še brizg olja in sesekljano manjšo čebulo. Ko je bila čebula lepo zlato prepražena, je v ponev zlil še četrtliterski kozarec domače paradižnikove omake z baziliko. Začinil je z drobljenjem sušenega origana, soljo in poprom. Omaka se je brbotajoče pokuhavala kakih pet minut, potem pa je vanjo vrnil pečene kroglice in odstavil.
Čufti v omaki
Med tem se je primerno razkuhal tudi krompir. Odlil je odvečno vodo, dodal dve žlici masla in malce mleka da se je naredil lepo kremast pire.Mesne kroglice z omako in pirejem
Srnine čufte smo snedli s pirejem in jih pospremili z malo rukolaste solate. Z izjemo male minibrlogarice, ki se ob omembi solate zgolj grdo namrdne.
Zanimiva in enostavna variacija uporabe srnjetine še za kaj drugega kot golaž :)
Dober tek do naslednjič;