Ektoparazitoze domačih živali

cheytel

Nekatere od nevarnosti, ki prežijo na lovske pse.

Lovci-kinologi se srečujemo tudi z boleznimi naših štirinožnih lovskih prijateljev, med katere sodijo tudi zunanji paraziti, ki jih lahko pridobimo med izvajanjem lova ali drugače iz okolja

Zunanji paraziti domačih živali


bolhaBOLHE (Ctenocephalis canis, C. felis, )
Parazitirajo na površini kožuha in jih vidimo s prostim očesom. So laterolateralno sploščene, rjave barve in hitro tečejo med dlakami če jih razpremo ali pa močno skačejo.Psi in mačke se lahko z njimi okužijo v kateremkoli življenskem obdobju življenja. Z naprednimi in modernimi produkti je možno bolhe prevenirati, preden postanejo resen problem v vašem domu. V tesnem sodelovanju z veterinarjem , ki vam bo dal nasvet kako različne proizvode uporabiti, da bo delovanje čimbolj učinkovito, lahko preprečite in ustavite te nadležne male insekte, da bi se prehranjevali na vaših ljubljenčkih in vas.Zakaj tretiramo živali s sredstvi proti bolham? Bolhe so lahko zelo nadležne v domovih s centralno kurjavo. So aktivne in se razmnožujejo pri temperaturi nad 10-15 °C. Razvojni krog traja 3-5 tednov v ugodnih pogojih, v neugodnih pa lahko jajčeca kibernirajo tudi do 1 leto. Samica znese dnevno 15-30 jajčec-v svojem življenju povprečno 800-1000. Odrasla bolha preživi nekaj dni-nekaj tednov v optimalnih pogojih brez gostitelja. Če pa ima na voljo gostitelja, pa tudi nekaj mesecev. Problem soto gospodinjstva z večimi ljubljenčki. Bolhe so najpogostejši vzrok za kožne bolezni psov in muc (povzročajo alergije in iritacijo-draženje kože) in so lahko prenašalci drugih bolezni (trakulje; prenos rikecij, ki so tudi zoonoze-bubonska kuga iz glodalcev na ljudi; Hemobartonela_pri ljudeh bolezen mačje praske; Cheyletielioza;…). Na nesrečo bolhe niso najbolj izbirčne in bodo ravno tako vesele če se hranijo na vas in vaših družinskih članih, če v bližini ni primerne živali. Kako lahko nadziramo bolhe? Bolhe lahko nadziramo na domačih živalih in v okolju, kjer le te prebivajo. Precej je insekticidnih preparatov, ki pobijejo odrasle bolhe na živalih (Front-line, Advantage, Stronghold, Exspot, nekatere insekticidne ovratnice, insekticidni šamponi). Pri preparatih je različen čas delovanja, različen razpon parazitov, proti katerim delujejo, kakor tudi razlika v ceni. Običajno so najbolj učinkoviti tudi najdražji. O pravilni izbiri se velja pogovoriti z veterinarjem.

Repelenti-kemični, magnetni (tvorijo magnetno polje)
Kemični preparati, ki so toksični za odrasle bolhe.
Hormonski preparati, ki povzročijo sterilnost odraslih bolh
Kemični preparati, ki prevenirajo razvoj juvenilnih bolh (Program, Frontline-combo)

Kako varna je uporaba?
Večinoma so to zelo varni preparati, če se držimo navodil za manipulacijo, ki jih prilaga proizvajalec.Vedno je potrebno navodila za uporabo prebrati, preden želimo sredstvo uporabiti (pipetke so dajali neodprte v dlako za vrat in spreševali, kako bo to ostalo na mestu mesec dni). Nikoli ne uporabljajte preparatov, ki so namenjeni za uporabo pri pseh na mucah (lahko pride do pogina ali hude intoksikacije) Nikoli na živali ne uporabljamo sredstev, ki so namenjena za obdelavo okolice (intoksikacije, iritacija kože in sluznic) Proizvoda ne aplicirajte pogosteje, kot je navedeno v navodilih (predoziranje) Ne kombinirajte različnih proizvodov samovoljno brez predhodnega posveta z veterinarjem (komulativni učinki) Če uporabljate spreje nikoli tega ne počnite v zaprtem prostoru ampak na čimbolj prezračenem mestu. Če se po uporabi kateregakoli sredstva pojavlja iritacija kože se nemudoma oglasite pri veterinarju.

cheytelCHEYLETELL-IOZA (Chelyletiella yasguri (psi), C. blakei (dolgodlake mačke)
Na prvem mestu je potrebno povedati, da je ZOONOZA. Vrste garjavcev, ki so večinoma vrstno specifični. Bolezen je zelo kontagiozna, še posebej med mladimi živalmi. Prenos je preko direktnega kontakta z okuženo živaljo, preko bolh in muh. Prenosnike med klinično zdravimi živalmi se najdejo v 10-20%. Ljudje zbolevajo (papule in pustule) 20-40%-ih, če so izpostavljeni okuženim živalim. Parazit živi na kožuhu in je velikosti 500 mikronov (mikroskopsko majhne), so bele do kremaste barve. Preživijo samo na gostitelju. Razvoj poteka iz jajčeca preko larve in nimfe v odraslega parazita v 21-35 dneh. Na gostitelju preživi do nekaj tednov. Odrasle samice ležejo jajčeca, ki jih prilepijo na dlako 2-3 mm nad kožo. Iz jajčec se razvijejo larve in se ravno tako primejo na dlako. Prehranjuje se z keratinsko plastjo kože, poškoduje tudi površinsko plast kože in se prehranjuje z telesnimi tekočinami. Normalno ne preživi na človeku; lahko pa piči. Iz okužene psice ali muce (lahko asimptomatsko) se parazit prenese na potomce v leglu, ki lahko razvijejo klinične znake šele pri starosti 3-4 mesece. Pojavijo se znaki dermatitisa v povezavi z gostiteljevo preobčutljivostjo na garjavce. Pri človeku je lahko prva reakcija eritem (rdečina), razvije se v papularni pruritusni dermatitis (rdeča in srbeča izboklinica, ki se vname), pa lahko vse do tipa IV preobčutljivostne reakcije. Mladički kažejo znake blage ali tudi resnejše seboroične reakcije z oljnato ali suho in prhlajasto kožo. Včasih se na križnem predelu pojavijo tudi papule, ki se lahko širijo po hrbtu proti glavi. Pri hujši obliki se širi tudi po bokih. Rahlo izpada dlaka. Pruritus je prisoten od blage do hujše intenzivnosti. Pri zdravljenju moramo biti dosledni. Vse živali v gospodinstvu, tudi asimptomatične zdravimo 1-2x tedensko z insekticidnimi premazi vsaj 3 tedne.

demodexDEMODIKOZA –folikularne garje (Demodex canis)Parazit je velikosti 40x 250-300 mikronov (vidno samo z mikroskopom). Razvoj poteka iz jajčeca do odraslega parazita v 18-35 dneh. Parazit se v vseh razvojnih oblikah zadržuje v dlačnem foliklu, občasno v znojnih in lojnih žlezah. Bolezen se pojavlja predvsem pri psih, zelo redko pa pri mucah. Vedno gre za direkten prenos bolezni ob neposrednem kontaktu. Večina pasje populacije je občasno okužene z demodikozo, vendar ne razvije klinične oblike bolezni, ki se lahko manifestira v lokalni ali generalizirani obliki. Predvsem razvijejo klinično obliko mladi psi do 1.5 leta starosti. Pri odraslih živalih se manifestira klinična oblika večinoma pri pseh, ki imajo imunski deficit ali kako drugo okužbo oz. bolezen, ali prejemajo imunosupresivna zdravila. Tudi določene pasme so predilektične za razvoj bolezni (doberman, shar-pei, buldog). Lokalizirana oblika se kaže v alopecičnih krožnih zaplatah, kjer se koža rahlo lušči in je pordela in močno srbeča. Generalizirana oblika se kaže v kroničnem bermatitisu, koža se lušči, je prhljajasta in lahko so prisotne hraste. Koža je zaradi kroničnih sprememb dostikrat hiperpigmentirana. Zaradi travmatizacije kože so sekundarne tudi globoke piodermije. Bolezen potrdimo z odvzemom globokega kožnega ostružka. Zdravljenje traja dosti časa; 1-2 meseca; blažje oblike lahko preidejo same.

klopiKLOPI (Rhipicephalus sanguines, Ixodes ricinus)
Pogostnost infestiranosti s klopi je odvisna predvsem od zunanje temperature, vlage in pogostnosti gostiteljev, ki so na voljo. Ker so klopi krvosesni paraziti lahko ob hudi infestaciji gostitelja zelo prizadenejo in povzročajo hujše anemije (lansko leto je bil močno odmeven primer, ko so klopi psu dobesedno izsesali vso kri in je zaradi tega tudi poginil. Klopi so tudi prenašalci vrste bolezni; babezijozo, erlihijozo, tularemijo in anaplazmozo. Razvoj poteka iz jajčeca preko larve in ninfe in odraslega parazita. Samica zleže do 400 jajčec. Klopi, ki so prehranjeni, preživijo tudi zimo. Odrasel parazit je v stanju, ko se ne prehranjuje velikosti 2 mm, ko pa se dobro prehranjen pa doseže tudi do 1 cm. Vsi stadiji so rumenkaste do rjave barve. Parazit je aktiven do temperature 10°C. Aktivnost je največja pomladi in jeseni, tudi poletje ni izzvzeto-nekaj manj v najhujši vročini.
Odstranjevanje klopov
Klopi imajo dolg ustni del za sesanje krvi, ki ga zapičijo globoko v dermis gostitelja. Kadar je že zapičen je zelo pomembno, da ga s kleščicami za odstranjevanje klopov primemo čim bližje površini kože in ga odvrtimo. Če klope pulimo je velika verjetnost, da ostane ustni del prisesan v koži.
Preventiva
Na našem tržišču je več različnih preparatov in njihovo delovanje je različno. Še vedno je najbolj razširjena je uporaba fipronila (front-line, front-line combo). Je v obliki kožnega nanosa, dočim spray pri nas ni registriran. Preparat prevenira invazijo s klopi približno 3 tedne (za bolhe pa do 3 mesece; za muco samo 4-5 tednov). Na voljo je preparat z različno količino aktivne sugstance, glede na kategorijo živali, kateri je namenjen. Izpopolnjena oblika z imenom Combo pa je na voljo tudi za uspešno odstranjevanje razvojnih oblik. Naslednji preparat na našem tržišču je kombinacija imidocloprida in permetrina (advantix). Ravno tako kot prejšnji je tudi ta v obliki kožnega nanosa, deluje pa kot insekticid za bolhe in klope ter repelent za komarje. Tudi delovanje tega preparata je podaljšano na 1 mesec. STROGO KONTRAINDICIRANO ZA MUCE!
Samo permetrinska substanca je v preparatu Expot; v obliki kožnega nanosa, delovanje 1 mesec in ravno tako TOKSIČEN ZA MUCE! Preparat selemektina je v preparatu Srtrongholh, kožni nanos, ki se po aplikaciji zelo hitro (1 uro po nanosu) resorbira v centralni krvni obtok; razširjeno delovanje bolhe, klopi, črevesni zajedalci, kožni zajedalci, in deluje mikrofilaricidno. Na voljo imamo tudi celo paleto ovratnic ; kombinacijo insekticidov propoksurja in flumetrina najdemo v zaščitni ovratnici z imenom Kiltix. Namenjena je za odpravljanje infestacij s klopi in bolhami in preventivo z delovanjem 5-7 mesecev. Substanco delmetrina najdemo v ovratnici Scalibor, ki ima poleg preventivnega delovanja za klope in bolhe še repelentni učinek na peščeno muho (prenos Lišmanijoze). Ravno tako deluje v povprečju 4-6 mesecev. Samo propoksur je v ovratnici Bolfo; namenjena je odstranjevanju in preventivi infestacije s klopi in bolhami. Pri ovratnican moramo bit pozorni na pravilno izbiro le teh glede na telesno težo in pravilno namestitev ovratnice. Samo repelentni učinek zaščitnih sredstev NI ZAŽELJEN. Kadar je trenutna infestacija z bolhami ali klopi precejšnja, lahko trenutno stanje rešimo z insekticidnimi šamponi na bazi piretrina (Bio-groom). Za podaljšano delovanje pa uporabimo Dip z isto učinkovino, ki ostane aktivna na koži in dlaki do 14 dni. Podobno deluje tudi spray in ima delovanje do 14 dni.

usUŠI (Trichodectes canis, Linognathus setosus, Felicola subrostratus – pri mačkah.)
Uši ne preživijo ločeno od gostitelja in njihov razvojni ciklus traja 2-3 tedne. Okužba je možna samo preko direktnega kontakta živali oz. preko okuženega pribora (krtače, glavniki). Uši najdemo večinoma pri mladih živalih, ki živijo v sanitarno slabih pogojih. Trichodectes canis je tudi vmesni gostitelj trakulje Dipylidium caninum. Klinični znaki so predvsem pruritus. Lezije kože se pojavljajo kot posledica travmatizacije. Očiten spremljajoči znak je značilen oster vonj kože, suha dlaka, prhljaj in gnide, ki so prilepljene na dlako. Zajedalce vidimo lahko s prostim očesom ali povečevalnim steklom. Za odpravljanje infestacij z ušmi uporabljamo antiparazitarne kopeli in Dip na bazi piretrina, organofosfatov in lindana (samo za pse) 2-3x zapored v razmaku 1 tedna. Pomembno je tudi, da se tretira tudi okolica in ves pribor.

garjeGARJE (Sarcoptes canis, Notoedres cati)
Garjavost pri psih je zelo srbeča. Okužba je možna le pri direktnem kontaktu (največkrat se okužijo mladiči v leglu od matere, ki ni nujno, da kaže klinične znake; lovski psi od garjavih lisic in jazbecev-klinični znaki se pojavijo v 6-11 dneh). 60% človeške populacije, ki je v stiku z okuženo živaljo lahko razvije srbeže spremembe na koži v obliki papul predvsem po rokah in trupu. Pri človeku se parazit ne razmnožuje, zato spremembe večinoma izzvenijo v 14 dneh. Bolezen se večinoma pojavi na glavi in ušesih in se širi na trup in noge. Spremembe so zelo srbeče, exudativne, odlaga se keratin, koža je zadebelela in dlaka odpade. Zaradi ekskoracije so v večini primerov prisotne sekundarne infekcije kože. Diagnozo postavimo na osnovi klinične slike in globokih kožnih ostružkov, s katerimi izoliramo parazita. Parazit je mikroskopske velikosti 330-500 mikronov, kremno bele barve z rjavimi nogami. Razvoj poteka iz jajčeca preko larve, nimfe do adulta v 17-21 dneh. Samica dnevno izleže 3-5 jajčec, maksimalno 40-50 jajčec v življenju. Življenska doba je 4-5 tednov. Parazit živi in se razmnožuje v globinskih plasteh kože. Za terapijo uporabljamo akaricidna sredstva. Dostikrat je potrebna tudi antibiotična terapijo zaradi sekundarnih spremljajočih bakterijskih infekcij.

usesnegarjeUŠESNE GARJE (Otodectes cynotis)
Ušesne garje večinoma prizadanejo muce, najdemo pa jih tudi pri psih. Prenašajo se preko direktnega kontakta in so zelo kontagiozne. Dostikrat se razvije tudi alergijska reakcija tipa 1 kot reakcija na fekalne izločke garij, kar se kaže v intenzivnem pruritusu. Take muce se pogosto intenzivno praskajo po ušesih in na področju pred ušesi. Koža je dostikrat poškodovana in v hrastah. Živali močno otresajo z glavo. Diagnozo potrdimo z globokim kožnim ostružkom in mikroskopskim pregledom odvzetega materiala. Razvoj parazita poteka iz jajčeca preko larve, nimfe do odraslega parazita. Odrasel parazit je velikosti 350-550 mikronov. So sivo-prozorne barve. Močno prizadeta ušesa je potrebno očistit-sprati. Prisotnih je precej trših delcev, ki jih najlaže iz sluhovoda izperemo s curki mlačne vode pod blagim pritiskom. Običajno moramo za ta postopek mucam dati malo pomirila. Nadaljno zdravljenje lahko opravimo z ivermektinskimi injekcijami nekajkrat zapored v razmaku 1 tedna, ali pa z ušesnimi kapljicami, ki jim dodamo insekticidno sredstvo. Najbolj »elegantna« metoda pa je zdravljenje z kožnim nanosom selemektina (Stronghold). Srbež je lahko kljub eradikaciji bolezni prisoten še daljši čas (mesec in več), saj je posledica alergijske reakcije. Da se žival v takem primeru ne bi avtotravmatizirala, ji pomagamo z zdravili za lajšanje srbeža.
 
Vir: Veterinarske spletne strani

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube