26. DTVD - CACT

Napisal Jani Šivc Foto:Tanja Klara Kovačič, Vital Šuligoj.

DTVD2016Thumb26. državna tekma v vodnem delu v Dragi pri Igu

Po lanski uspešni jubilejni, letos tekma še z več prijavljenimi. Tradicija se torej nadaljuje tudi s 26. državno tekmo lovskih psov v vodnem delu - CACT. Seveda v soorganizacijii z lovskim kinološkim društvom (LKD) Ljubljana in pod okriljem Kinološke zveze Slovenije (KZS). Dnevi pred prireditvijo so potekali v znamenju priprav. Postorili smo vse potrebno za nemoten potek samega tekmovanja in za dobro počutje vseh povabljenih in nastopajočih.

DTVDWide

Vodja priprav in prireditve je bil kinolog naše LD Matjaž Gerbec. Tako kot zadnja tri leta tudi letos Matjažu lahko pripišemo zvrhano mero strokovnosti in odgovornosti.
Prve meglice so se pričela dvigati nad bajerji v Dragi. Čisto rahel piš, ravno pravšnja vlaga in prvi sončni žarki so obetali odlične pogoje za delo psov.
Kot ponavadi smo že pred osmo opravili žrebanje štartnih številk. Naši pridni fantje v »kuhinji« so poskrbeli, da je že od jutra dišalo po kavici in ostalih priboljških.
V odsotnosti našega starešine Marka Vilfana je prisrčno dobrodošlico vsem zaželel predsednik NO naše LD Anton Pucihar. Pridružili so se mu še soorganizator prireditve - predsednik LKD Ljubljana in strokovni vodja prireditve Dejan Poljanšek, delegat KZS Zvonimir Poznik ter vodja sodniškega zbora Rudi Rakuša.

Vseh devetnajst tekmovalcev se je kmalu za tem porazdelilo na tekmovalna mesta, razdeljena na tri različne zvrsti zahtevanih nalog. Priznani kinološki sodnik Rudi Rakuša je ocenjeval delo psov pri sledenji izpuščene race v vodi porasli z ločjem in kvaliteto uporabe nosu.
Kinološki sodnik Vladimir Kobal je ocenjevala šarjenje v vodi porasli z ločjem brez race, ter ubogljivost in vodljivost psa. Način prinašanja izgubljene race iz vode, ubogljivost in vodljivost psa ter odložljivost s strelomirnostjo pa je bilo področje kinološkega sodnika Gorana Peršina.
Malce pred poldnevom smo si tako organizatorji, kot tudi tekmovalci in sodniški zbor vzeli nekaj malega odmora, da se pogasi žeja in prežene lakota. Vsa pohvala fantom v kuhinji. Tone, Tomaž, Aleš, Stane in ostali so se tudi letos resnično izkazali.
Pridno pa se je z točkami in rezultati polnil tudi »semafor«. Kot lani je tudi letos za avtomatsko obdelavo podatkov vzorno skrbela Tina Jež. Hvala Tina!
Velikemu številu tekmovalnih tandemov navkljub smo tekmovanje zaključili v zavidljivo hitrem času. Po sodniški predložitvi vseh ocen so sledili končni izračuni in svečana podelitev. Kot je pri nas v navadi je vsak nastopajoči prejel plaketo in vrečko s spominskim darilom, prvi trije, tako posamezniki kot ekipe, pa seveda tudi pokale.
Tretje mesto je v ekipni konkurenci zasedla ekipa LKD Gorica v sestavi Darjo Spačal, Darko Miklavčič in Marjan Rijavec (233,5 tč.). Drugo mesto je pripadlo ekipi LKD Ljubljana, ki so jo sestavljali Katarina Košir, Damijan Mihevc in Matej Hunjadi (246,5 tč.). Zmagovalno ekipo LKD Ptuj-Ormož 1 pa so sestavljali Vilko Turk, Silvo Kralj in Anton Vuzem (258 tč.).
Še uvrstitve najboljših treh v posamezni konkurenci.
V konkurenci ostalih pasem je tretje mesto osvojil Matej Hunjadi z labradorko Ajo Boltvinsko, druga sta bila Tomaž Dajčar in prepeličar Ciko, zmagal pa je Damijan Mihevc s prepeličarko Ajdo.
V konkurenci ptičarjev je bil »bronasti« Silvo Kralj z KS Iro Lovrenško (Nkp). Na samem vrhu pa prevlada deklet! Drugo mesto (CACT-R) je pripadlo Lidiji Šmigoc z Benom Sebeborci (Nkp). Zmago in titulo državne prvakinje v vodnem delu pa sta letos osvojila Katarina Košir in nemški kratkodlaki ptičar BACI »od SLO policije 1949«. Tandem katerega delo si je bilo vredno ogledati saj je bilo z eno besedo brezhibno. Baci je prejel še CACT, Katarina pa za leto dni veliki prehodni pokal občine Ig. Bravo Katarina! (mimo grede. Za Koširjeve je to že drugi naslov državnih prvakov letos. Enega je »domov prinesel« tudi Katarinin mlajši brat Urban - DP v oponašanju jelenjega rukanja)
Naj za zaključek povzamem del sodniškega poročila, ki se nanaša na oceno prireditve in pove praktično vse.
»Državno tekmovanje je potekalo brez težav in pripomb na sojenje. Vremenski pogoji so bili idealni, dovolj vlage in toplote. Vsi psi, razen enega, so pokazali izredne sposobnosti dobro izšolanega psa. Tekmovanje je končalo 18 od 19. psov. Organizacija je bila na najvišji ravni, tereni odlično pripravljeni, za kar organizatorje še posebej pohvalimo«

Na koncu velja zahvala sponzorjem, donatorjem in vsem, ki ste nam kakor koli priskočili na pomoč pri organizaciji prireditve. Posebej še snemalcu Marjanu Likarju za odstopljen reklamni prostor na spletu in prekrasno posnet film. Fotografoma Tanji Klari Kovačič in Vitalu Šuligoju za prečudovite fotografije in vsem ostalim.

Vse dobro do snidenja! Če ne prej pa na prihodnji DTVD 2107!


Lovska družina IG
Jani Šivc

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube