Kosmata brezbrižnost

ZarjaPerun640Odnos vodnikov psov do okolice

Pes, kot človekov najboljši prijatelje je zasedel različne kotičke lastnikovih dejavnosti. Tako službenih kot prostočasnih. Za službene se ve, kaj je naloga teh psov, saj jo razni pravilniki in prakse točno določajo. Službeni psi pa običajno dočakajo konec delovne dobe in tudi ti postanejo psi s »civilnimi« zadolžitvami. Nekateri psi pa imajo že vse od začetka status človekovega spremljevalca in družabnika brez posebnih zadolžitev. Le bogatijo lastnikovo življenje, kar je najlepše darilo bitja drugemu. Seveda le, če lastnik za svojega psa tudi dobro skrbi.

Še pred leti je bila zgodba na kratko verigo privezanega kmečkega psa običajna slika, mestnih psov ob nogah sprehajalcev pa je bilo bore malo. Danes je slika obratna. Sprememba načina življenja, ki ljudi vedno bolj utesnjuje, pospešen tempo in hlastanje za dobrinami sta v ljudeh prebudili nujo po iskanju stika z naravo. Ena od oblik je tudi lastništvo psa.
Psi imajo kljub dolgi zgodovini udomačitve še vedno svoje naravne nagone. In prav je tako. Vendar jih je človek v tej zgodovini priredil svojim potrebam in vzrejal pasme, ki so imele določene namene. Nekatere za čuvanje živine, druge za vleko mlekarskih in mesarskih vozičkov, spet tretje za iztrebljanje malih škodljivcev, obrambo in boj, lov in končno tudi za tako imenovane službene namene. Le malo je pasem namenjenih zgolj ljubkovanju in poležavanju po kavčih, ki jih je ustvarila aristokracija. Seveda se ves čas pojavljajo tudi mešančki, ki bolj ali manj prevzemajo lastnosti svojih staršev.
Težava, ki se pojavlja dandanašnji je ta, da določen vedno širši krog lastnikov ne upošteva pasemskih lastnosti psov in svoje štirinožne spremljevalce izbira na podlagi nerealnih želj in všečnosti, manj pa razmišljajo o tem, kako se bo pes v danem okolju počutil. Ali bo lahko izživel svojo pasjo dušo ali pa bosta skupaj z lastnikom na silo iskala oblike sprostitve, ki ne spadajo v okolje v katerem bivata. Vodoljubnemu psu ne omogočiti čofotanja in plavanja, vlečnega psa mučiti po največjih vročinah, lovskemu psu ne dovoliti slediti dišečih sledi divjadi in športnemu ne privoščiti rednih treningov agilityja ali kaj podobnega, verjetno ni prava rešitev.
A takih nepravih rešitev pri sprehajalcih vidimo nešteto. In ravno ti sprehajalci psov, predvsem tisti, katerih psom je to edina ali najpogostejša oblika rekreacije imajo običajno največ težav z okoljem in souporabniki prostora.
Pes ima gromozansko željo ustreči lastniku. Seveda če je ta lastnik tudi vodja tropa, najsi bo sestavljen samo iz njiju dveh ali pa gre za številčnejši trop. Dober vodnik je sposoben v urbanem okolju ob motnjah prometa voditi nekaj deset psov peš, iz konja ali kolesa, da tečejo za njim in ne predstavljajo nobene motnje za ostale, prav tako so povsem vodljivi tudi v naravi. Slabi vodniki pa niso sposobni voditi enega samega, četudi majhnega psička.
Bral sem članek dekleta, ki pravi, da ljubi psa, ker ji ni nikoli do konca podrejen in da psa usmerjajo nagoni drugače kot pamet človeka. Pa bi morala pomisliti, da imamo lastniki psov glavo ne samo za nošenje klobukov, temveč zato, da pamet v njej uporabimo in se znamo prilagoditi in usmerjati pasje nagone. Kako to znati, pa nam pove kopica literature in množica pasjih šol. Seveda pa je potrebno znati izbrati pravo in ne kakšno, ki jo vodijo ljudje, katerim predstavljajo psi le bitja za crkljanje ali izživljanje, sami pa ne poznajo odgovornega vodenja psov.
Prosto spuščanje psov po mestu, poljih, travnikih in gozdu zagotovo ne spada v poglavje odgovornega vodenja psov. Ne do psa, še manj do ostalih uporabnikov prostora, predvsem pa ne do živali, ki jim to okolje predstavlja dom. Obnašanje vodnikov in njihovih psov v naseljih natančno urejajo predpisi, v naravnem okolju pa marsikateri lastnik psa misli, da ti ne veljajo več. Zelo sebično obnašanje. Podobno kot obnašanje gobarjev, ko ob prvem vzniklemu jurčku napadejo goščave in z brskanjem in vpitjem preženejo vse kar je živega, da v paniki išče novih zavetij, kjer jih spet prežene nov gobar, običajno že pred svitom, za povrhu pa še spuščen pes, naj bo last sprehajalca ali pa nemarnega lastnika, ki ga zvečer spusti z verige, da »se zlavfa«.
Običajno očitki lastnikov psov, ki opravičujejo neodgovorno vodenje psa, letijo na kmete, lastnike površin in lovce, ki upravljajo z divjadjo. Na ostale naravovarstvenike, recimo ornitologe se kaj na glas ne hudujejo, čeprav ne verjamem, da ti z veseljem gledajo, ko jim psi šarijo po gnezdiščih ali preganjajo ptice pri počitku. Kot da ne bi imele prostoživeče živali dovolj naravnih sovražnikov v že tako preveč utesnjenem prostoru.
Kmetje naj bi nepravilno ravnali z zemljo, lovci pa naj bi divjad plašili s pobijanjem in pokanjem. Naj to razumem, da če nekdo po našem mnenju dela napačno, lahko napake počnemo tudi mi? Če kmet ne obdeluje polja kot si zamišljamo mi, naj mu površine ponečedi še nas pes in mogoče še tja zanese jajčeca pasje trakulje, kot je bil primer pred leti, ko je na polhograjski Grmadi zaradi psov pohodnikov bila s pasjo trakuljo okužena populacija gamsov? Če ne poznamo vloge lovcev in njihovega vpliva na populacije divjadi, naj sedaj brejo srno preganja še nas pes ali pa uniči še komaj poleženega mladiča. Ko bo požrl mladiča zajca, bomo, če to sploh opazimo, prepričani, da je pojedel miško in vse bo v redu?
Nimam navade kritizirati stvari, katerih ne poznam. A za kinologijo mislim, da se vsaj toliko spoznam nanjo, da se kot dolgoletni vodnik in lastnik psov zavedam odgovornosti, ki jih lastništvo psa prinaša. Do psa in ostalih. Samo eno ne gre!
Tudi ne bi rad, da ta kritika leti na odgovorne vodnike psov. Pa saj ti sami vedo kako je treba. Zato pa jih videvam na tečajih in na terenu. Z veseljem se pogovorim z vodnikom s psom, katerima se vidi, da se odgovorno obnašata do okolice. Kinologi radi debatiramo in sprašujemo o psih. In lepo se po pogovoru poslovimo in gremo svojo pot. In nikoli nikomur nisem rekel, da mora biti pes v naravnem okolju na vrvici, če je bil vodljiv in se od lastnika ne oddaljuje. Vsakogar pa prijazno opomnim na obnašanje do divjadi in da nekateri sicer redki posamezniki med lovci znajo reagirati prepotentno in nezakonito. Takim seveda ni mesta v organizaciji, ki ima orožje! Običajno taki nimajo svojih psov, razen kakšnega verigarja in zaslužijo obsojanje. Neupravičeno pa je pavšalno obsojanje vseh lovcev povprek, kot se rado dogaja!
Resda naša zakonodaja zaenkrat in k sreči še dovoljuje proste sprehode v naravi. A taista zakonodaja, če že zdrava pamet in obzirnost ne, zapoveduje, da se ne sme delati škode na pridelku in v naravi. In pridelek je tudi trava na travniku, ki jo na sprehodih pohodimo, tudi pridelki na polju, ki jih psi, ko se povaljajo v igri, polomijo. Zato in zaradi iztrebkov, ki jih psi po nekaj minutah letanja pustijo na kmetijski površini, kmetje običajno negodujejo nad sprehajalci psov. Pa zaradi posameznih ni vzroka za hudovanje. Ko pa to postane običaj skupine, ki redno zlorablja področje, bo pa malo kateri kmet ostal mirne krvi.
In ko se ta razvada preseli še na področje divjadi, bodo tudi lovci upravičeno razburjeni.
Kot vodnik lovskih psov, da lovec sem, kar povem s ponosom, se vedno oziram na letni čas in vremenske okoliščine, ko na lovu uporabljam svoje pse. V globji snežni odeji in v času poleganj mladičev noben pes ne sme prosto letati po lovišču! Tudi sicer so sprčeni le takrat, ko opravljajo svojo nalogo, za katero so izšolani in imajo opravljene izpite. Pravilno vzgojen lovski pes ne preganja divjadi kar tako, temveč načrtno lovi samo tisto divjad, za katero je izučen z namenom, da jo lovec upleni. Pleni pa zato in toliko, kolikor mu država, torej vsi mi naložimo, da je potrebno. Tu le še pojasnilo, da ob pravilnem ravnanju lovca divjad strel doživlja kot naravni pojav, grom in ga ne povezuje s človekom.
Čim lovski pes ni na delu, mora biti ravno tako pod nadzorom. Moji so oprčeni, sprostitvene aktivnosti pa izvajamo nadzorovano na pokošenem travniku ali dvorišču. In tudi te aktivnosti potekajo delovno. Aportiranje, izvajanje vaj poslušnosti, nagrajevanje z vodeno igro in priboljški so minimalne aktivnosti, ki jih mora vsak vodnik psa izvajat redno, da sprosti nakopičeno energijo pravilno hranjenega psa. In psi v tem uživajo.
V kolikor psom ne privoščimo teh aktivnosti in se omejimo le na crkljanje in sprehode, na katerih jih izpuščamo, je velika verjetnost, da bo pes sproščal svojo energijo in nagon na krajših ali daljših pobegih in norenju tam, kjer drugim upravičeno ne bo povšeči. Tu različna stališča sprehajalcev psov nimajo teže. Svoboda se neha tam, kjer posega v svobodo drugega. Če za tem stojijo še predpisi in zdrava pamet, izgovorov za prosto spuščanje psov več ni!
Danes obstaja nešteto oblik pasjih športov, v katerih se psi z vodniki lahko sproščajo, se družijo in učijo. Le malo volje je potrebno, se dogovoriti za prostor in se organizirati. Potem tudi skupni sprehodi kulturnik kužkov v naravnem okolju z vodniki pod nadzorom ne bodo problem.

 

Opomba avtorja:

Članek je odziv na članek "Kosmata ušesa" Janje Babič v krajevnem glasilu Naš časopis z dne 26. avgust 2013 in je bil tem glasilu tudi poslan v objavo.

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube