Male zelene celice 2016

Napisal Marko Mali.

thumb MZC5Zabavno tekmovanje dijakov v poznavanju naravoslovja in lovstva

Male zelene celice predstavljajo sinonim za vsakoletno srečanje in zabavno tekmovanje dijakov v poznavanju naravoslovja in lovstva. Udeležijo se ga predstavniki tistih dijakov, ki med šolskim letom na svoji šoli vestno obiskujejo lovski krožek, oziroma interesno dejavnost naravoslovje in lovstvo.

MZCWide


V sodelovanju s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo v Postojni, predvsem pa ob izdatni strokovni in tehnični pomoči njihovega učitelja Gregorja Češarka je Komisija mladi in lovstvo pri LZS sredi maja v Postojni organizirala že tretje tovrstno srečanje. Dijakom SGLŠ Postojna ( Andraž BRANK, Žan ČAMERNIK, Viljem JANKOVEC, Blaž JURJAVČIČ in Rok KOZJEK MENCINGER z mentorjem Gregorjem ČEŠARKOM) in Biotehniškega centra Naklo ( Jan BURNIK, Žan DOLENC, Jošt DROL, Klemen KOŽUH in Domen MALI z mentorjem Mirom DOVŽANOM) so se letos prvič pridružili tudi bodoči gozdarski tehniki iz Lesarske šole Maribor ( Rok BERA, Domen HARIH, Miha LEŠNIK, Gašper TURNER in Žan VALNER z mentorico Matejo KIŠEK).
Tako se je troje petčlanskih ekip pomerilo v poznavanju organiziranosti lovstva in lovske zakonodaje, načrtovanju trajnostne rabe divjadi, ornitologije, lovskega orožja in biologije velikih in malih zveri. Za sproščeno vzdušje med tekmovanjem je s svojim načinom vodenja poskrbel učitelj Češarek, kateremu je pri ocenjevanju pomagala tričlanska komisija izkušenih lovcev iz vrst spremljevalcev. Delo pri ocenjevanju so jim olajšali kar dijaki sami, saj so z jasnimi in večinoma pravilnimi odgovori izkazali svojo podkovanost v poznavanju obravnavane tematike. Navzoči smo bili enotnega mnenja, da je znanje, ki smo ga imeli priliko slišati iz ust dijakov najmanj enakovredno znanju, ki ga na izpitih izkazujejo lovski pripravniki. Posebnost tokratnega srečanja je bila izjemna izenačenost ekip, saj so se ob končnem rezultatu vse tri razvrstile znotraj zgolj ene same točke in to navkljub streljanju z zračno puško, ki je na srečanju predstavljalo piko na i. Tako je na podlagi izkazanega znanja in kančka sreče svojevrsten prehodni pokal v obliki lovske palice in srnjakovega roga odnesla ekipa dijakov Biotehniškega centra Naklo, sledila jim je ekipa Lesarske šole iz Maribora, tretje mesto pa je pripadlo gostiteljem – dijakom SGLŠ Postojna.
Da srečanje ni zgolj tekmovalnega značaja, organizatorji vsako leto poskrbimo za dodatno izobraževanje navzočih s podrobno predstavitvijo ene izmed učnih vsebin s področja lovstva. Ob prvem srečanju je bila to lovska kultura, v lanskem letu lovska kinologija, tokrat pa so dijaki lahko spoznali pomen in način načrtovanja trajnostne rabe divjadi. Vabilu na srečanje se je prijazno odzval Peter KRMA, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri Območni enoti ZGS Postojna. V svojem kratkem in nazornem predavanju je predstavil postopek priprave lovsko gospodarskih načrtov in ob tem poudaril, da mora pri svojem delu poleg upoštevanja standardnih kazalnikov številčnosti divjadi v okolju, usklajevati zahteve in želje tako lovcev, kakor tudi kmetov, gozdarjev, naravovarstvenikov … Dijaki so se z vprašanji dotaknili tudi problematike sobivanja z velikimi zvermi in ob tem nanje dobili odgovore tako rekoč iz prve roke.
Novost letošnjega srečanja pa je bila kratka predstavitev fotografij z naravoslovno lovsko tematiko, ki so jih posneli dijaki med šolskim letom. Komisija mladi in lovstvo je namreč ob koncu lanskega leta razpisala interni natečaj za najbolj izvirno fotografijo iz naravnega okolja, katerega osnovni namen je spodbujanje čuta za opazovanje narave. Odzvalo se je osem dijakov in prispevalo 20 fotografij. Kot najbolj doživeto, je komisija v sestavi dijakov in njihovih spremljevalcev iz Maribora, ki sicer na razpisu niso sodelovali, izbrala fotografijo polha z naslovom »daj mi lešnik«, posnel pa jo je dijak SGLŠ Postojna Rok KOZJEK MENCINGER.
Ob zaključku srečanja se nam je pridružil podpredsednik Lovske zveze Slovenije mag. Aleš KLEMENC in s priložnostnim nagovorom pohvalil prizadevanja dijakov in njihovih mentorjev ter s spodbudnimi besedami obljubil nadaljnjo vsestransko podporo naše krovne lovske organizacije pri osveščanju mladih z naravoslovno lovskimi vsebinami. Ob tej priliki je dijakom in mentorjem podelil tudi priznanja in praktične nagrade, s čimer smo srečanje v vsesplošno zadovoljstvo vseh sodelujočih pripeljali do konca. Razšli smo se s trdno obljubo, da se prihodnje leto spet – srečamo!
Marko MALI


Priložena fotografije:
1. Vodja prireditve, Gregor Češarek je uvodoma poskrbel za razlago oblike in pomena prehodnega pokala
2. …med oblikovanjem odgovora na zastavljeno vprašanje …
3. Miniaturna razstava fotografij na temo naravoslovja in lovstva in prvo uvrščena ..
4. … »daj mi lešnik«, avtor: Rok Kozjek Mencinger, SGLŠ Postojna
5. in na koncu skupinska fotografija – udeleženci » 3. malih zelenih celic«

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube